Lucruri pe care trebuie să le ştii dacă suferă de anxietate

anxietate

Ce trebuie să ştii dacă ea suferă de anxietate

Cu toţii simţim emoţii puternice atunci când avem de înfruntat o situaţie mai specială, un eveniment important sau atunci când ne confruntăm cu împrejurări periculoase. Frica este de multe ori prezentă în viaţă noastră. Face parte din instinctul nostru de apărare, este o emoţie normală, de obicei de scurtă durată. Un mecanism al corpului nostru care ne ţine în siguranţă, ne ajută să conştientizăm pericolul şi să-l ocolim. Dar ce se întâmplă atunci când această stare devine repetitivă, permanentă? Când interferează cu viaţă noastră de zi cu zi şi suntem constant îngrijoraţi şi neliniştiţi? Ei bine, această stare de insecuritate şi confuzie se traduce prin anxietate, fiind o afecţiune serioasă şi obositoare. Mai mult de 20% din populaţie suferă de anxietate la un moment dat în viaţa lor şi au nevoie de tratament, însă sunt persoane care prezintă simptome şi indicii încă de mici, iar dacă părinţii nu remarcă şi nu acţionează din timp, pot apărea efecte negative în viaţă socială a copilului.

anxietate, suferaŞansele ca femeile să dezvolte stări de anxietate sunt mai ridicate decât la bărbaţi. De multe ori ele sunt judecate şi considerate slabe şi lipsită de tărie, sau mai rău nebune. Să suferi de anxietate nu trebuie văzută ca o ruşine şi nu trebuie luată în glumă. Nimeni nu îşi doreşte să resimtă efectele acestei stări.

Dacă persoana pe care o iubeşti suferă de anxietate, iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii care o să te ajute şi pe tine şi pe ea.

1. Pentru ea înseamnă mult să vrei să o asculţi

Cel mai important lucru pentru o persoană care sufera de anxietate este să aibă pe cineva alături de ea cu care să vorbească. Problemele şi gândurile care o apasă, pot deveni mai uşor de suportat atunci când sunt spuse cu voce tare. Pentru început îi va fi greu să se deschidă, de teamă că va fi judecată sau neînţeleasă, însă vorbitul îi va face bine şi o va mai linişti.

2. Anxietatea nu este doar în mintea ei, se manifestă şi fizic

În momentele dificile şi de frică intensă, se simte presată, făcând efort pentru fiecare gură de aer. Nu este ca orice altă frică. Mâinile îi transpiră, sângele o ia razna şi simte adrenalină din vărful capului, până în vărful degetelor. Nu are stare, iar mintea îi zboară ca o minge de ping-pong, de la un gând la altul, neputând să se controleze. Nu ţipa la ea, căci probabil nu mai ştie ce face, instincul fiindu-i suprasolicitat. Mergi cu ea într-un loc nou, pentru a se linişti şi a lua aer curat.

3. Nu poate fi complet vindecată, dar poate fi tratată

Anxietatea se poate ţine sub control. Ca orice afecţiune cronică, şi anxietatea cere răbdare, timp şi grijă. Tratamentul pentru astfel de situaţii sunt ani de terapie, mai mult pentru a ajuta persoana în cauză să nu se mai lase influenţată de aceste emoţii. Primesc „arme” mintale care o vor apăra, dar anxietatea nu dispare complet.

4. Nu îi spune că este nebună

Cel mai rău lucru pe care poţi să-l faci este să o faci să se simtă ruşinată de acest lucru, să se simtă prost şi să o faci nebună. Evită pe cât posibil acest cuvânt, nu o ajuţi deloc. Fiecare avem ieşirile noastre, aşa că nu te uita numai în grădina ei.

5. Persoanele care suferă de anxietate sunt productive

Un lucru bun când vine vorba de persoanele anxioase, este că te poţi baza pe ele să termine proiectul la timp şi să dea tot ce mai bun din ele. Eşecul este unul din temerile lor cele mai mari.

6. Anxietatea este obositoare

Nu te supăra pe ea pentru ca a uitat ce aţi discutat ieri seară sau pentru că nu are cea mai bună dispoziţie. Nu o face intenţionat. Aceste stări de nesiguranţă şi nelinişte o pot consuma fizic şi psihic, făcându-i viaţă de zi cu zi mai algomerată decât de obicei, neputând să concentreze şi la alte lucruri.

7. Un masaj poate face totul să dispară

O opţiune ideală pentru a o linişti şi a face totul să dispară, este un simplu masaj. Însă, nu te descuraja dacă nu funcţionează mereu.

În concluzie, fii alături de ea, oferă-i umărul şi răbdare ta, iar ea îţi va mulţumi toată viaţa pentru asta.

Sursă foto: www.wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment