Lipsa vitaminei D afectează creierul. Studiu

vitamina d

Un studiu recent spune că lipsa vitaminei D afectează creierul. În acest articol vei afla cum să eviți deficiența acestei vitamine și de unde o putem lua.

Vitamina D este reprezentată de o grupă de vitamine liposolubile, foarte importantă pentru organismul uman. Aceasta se produce în pielea vertebratelor după expunerea la raze ultraviolete B, indiferent că-i vorba de surse solare sau artificiale.

În alimente se găsește în cantitate foarte mică și nu în foarte multe produse. Cele care au conținut de vitamina D sunt peștele, ouăle și carnea..

Cum afectează lipsa vitaminei D creierul?

Doctorul Thomar Burne a realizat un studiu în cadrul Universității din Queensland. Studiul a fost realizat cu ajutorul unor oameni care au fost privați de vitamina D. Astfel s-a putut observa cum și în ce măsură le-a afectat creierul.

Se pare că plase perineuronale au fost grav afectate, scăzând până la jumătatea necesarului optim, astfel crescând riscul de a se forma leziuni grave asupra creierului.

Odată afectate aceste plase, creierul rămâne neprotejat.

Se pare că în cadrul studiului, aceștia au avut parte și de o mică surpriză. Toți oamenii care au suferit o deficiență a vitaminei D au avut parte de astfel de daune ale plaselor neuronale mai mult pe partea dreaptă a creierului decât pe partea stângă. De ce s-a întâmplat asta nu se știe sigur, însă doctorul Burne vine cu o teorie interesantă. Se pare că hipocâmpul drept este important pentru percepțiile realității ceea ce poate explica legătura dintre schizofrenie și lipsa vitaminei D. Nu doar schizofrenia este strâns legată de această deficiență. Se pare că și alte boli, printre care și Alzheimerul.

După ce au văzut efectele pe care le produce lipsa vitaminei D, doctorul Burne și colegii săi au concluzionat că vitamina D este foarte importantă și este un bun protector împotriva enzimelor care pot dăuna creierului.

Așadar, lipsa vitaminei D afectează creierul și funcționalitatea acestuia, fiind neprotejate și neavând sursele necesare pentru a se păstra în parametri normali.

Tot doctorul Burne spune în cadrul aceluiași studiu că dacă vei lua câțiva oameni care suferă de probleme diferite de sănătate și îi vei analiza, vei putea observa că în final toți duc lipsă de vitamina D. Înțelegem astfel că lipsa acestei vitamine nu afectează doar creierul, ci întregul organism.

Însă de cele mai multe ori se promovează vitamina D ca fiind benefică doar oaselor și în prevenirea cancerului, nu și pentru buna funcționalitate a creierului.

Doctorul Burne și echipa care a condus acest studiu speră la un mecanism care să promoveze acest fapt și care să-i ajute pe oameni să realizeze importanța acestui lucru.

De unde luăm vitamina D?

Pe piață există tot felul de suplimente care promit o cantitate mare de vitamina D. Însă cea mai bună variantă este de a încerca să iei vitamina D, dar și alte vitamine și nutrienți din alimente. Pe cale naturală.

Încearcă să stai cât mai mult afară, în aer liber. Nu trebuie să stai în soare, ci să petreci timp afară astfel încât razele ultraviolete să-ți atingă pielea expusă. Brațe, față, picioare.

Așadar, ai mare grijă ca tot timpul să ai necesarul de vitamina D în corp pentru a nu-ți fi afectată sănătatea.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment