Ce lecții de viață să înveți la 30 de ani

Câteodată te gândești cât de utile ar fi fost niște lecții de viață, pe care ți le-ar fi putut da cineva înainte de a atinge vârsta de 30 de ani. Și nu mă refer la perspectivele mamei tale, care poate că este puțin prea grijulie pentru a respecta cu sfințenie sfaturile date de ea.  Nu te poate învăța nimeni cum să-ți trăiești viața, ci doar te poate îndruma către căi mai fericite. Din proprie experiență, cred că ar trebui să înveți aceste lecții de viață, până la vârsta de 30 de ani, pentru a-ți asigura o continuitate a fericirii și după ce treci de acest hop.

1. Fericirea nu e de vânzare la magazin
Nu putem cumpăra fericirea. Chiar dacă știm că e un clișeu, adesea ne găsim căutând lucruri care să umple un gol pe rafturile supermarketurilor sau în paginile magazinelor online. Oricât de mult vei încerca să-ți cumperi lucruri noi, vei ajunge la concluzia că nu este o soluție viabilă, pentru că lucrurile nu ne fac fericiți. În cel mai bun caz, ne vom liniști pe moment. În cel mai rău caz, viețile noastre vor fi ruinate, lăsându-ne deprimați și singuri într-o mare de produse. Uneori, o cameră aglomerată te poate face să te simți mai singur decât orice altceva. Adevărul este că viața tuturor se termină la un moment dat, iar comoara strânsă în timpul vieții nu te salvează de la această soartă.

2. Locul de muncă nu este misiunea ta în viață
Pentru mine, am crezut că este, pentru mult timp. Am investit energie, idei și timp, pe care nu-l mai pot recupera. Tot restul vieții tale poate avea de suferit, dacă îți dedici existența afacerii unei alte persoane. Fie că te apreciază sau nu, încearcă să nu uiți și să trăiești printre picături.

Ce-lecții-de-viață-să-înveți-la-30-de-ani3. Găsește-ți pasiunea
Nu îți poți imagina acum cât de importantă este pasiunea ta, descoperită sau poate nu (încă). Pasiunea mea este scrisul. La începutul carierei, am făcut compromisuri când a venit vorba de locurile de muncă, însă cu cât te apropii mai mult de vârsta de 30 de ani, începi să-ți dai seama că nu te satisface mental locul actual de muncă. Soluția este să rămâi acolo, însă timpul liber să ți-l dedici pasiunii și fericirii, sau să îți cauți altceva care să-ți pună pasiunea în valoare, să ți-o șlefuiască și să îți dea satisfacții. Fă-ți o favoare și caută-ți pasiunea!

3. Relațiile contează
Nu orice relație contează atât de mult, însă există câteva care chiar fac diferența. Acele câteva sunt într-un număr de aproximativ 20. Minimalismul în viață te va ajuta să te concentrezi asupra acestor relații. Fie că este vorba de familie, de prieteni sau de partener, întotdeauna vei avea nevoie de cineva lângă tine. Pentru că, în esență, omul este o ființă socială. Iar cum apropierea de o vârstă mai înaintată te va face să mai reduci din timpul petrecut la diverse petreceri, vei fi întotdeauna salvat de prieteniile de vechi, de prieteniile necondiționate cu membrii familiei, dar și de partenerul tău, care te susține în tot ceea ce faci.

4. Durerea poate fi utilă, dar suferințele nu
Durerea ne avertizează când ceva este greșit. Este un indicator de care avem nevoie pentru a schimba ceea ce facem. Dar suferința este o alegere, una pentru care toți optăm din când în când. Trebuie să oprim suferința, pentru a învăța acele lecții de viață din durere și să ne continuăm viețile.

5. Nu ești centrul universului
Este incredibil de greu să te gândești la lume și la tot ce te înconjoară dintr-un alt punct de vedere decât al tău. Suntem tot timpul îngrijorați de cursul firesc al lucrurilor din viața noastră. Ce program am astăzi? Ce se întâmplă dacă îmi pierd locul de muncă în timp ce sunt în concediu? De ce nu pot renunța la fumat? De ce sunt supraponderal? De ce nu sunt fericit? Este suficient să spunem că suntem conștienți de tot ceea ce se întâmplă în viețile noastre. Însă vei avea o altă viziune asupra vieții dacă vei începe să acorzi atenție la ceea ce se întâmplă în jurul tău, dacă vei căuta și fericirea din lucrurile mărunte și imprevizibile.

Sursa foto: flickr.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment