Laptele praf – ce efecte are asupra copilului tău

Laptele praf a fost pe locul doi de-a lungul anilor în cursa pentru cea mai sănătoasă hrană a sugarilor, după laptele matern. Acest fapt rămâne universal valabil, doarece nu a fost creat până acum un produs pentru sugari care să se poată compara cu nutriția superioară oferită de laptele matern. De fapt, unele formule de lapte praf conțin ingrediente care pot fi dăunătoare copilului tău.

Laptele praf nu a fost niciodată destinat consumului pe scară largă, cum se întâmplă în prezent. Acesta a fost conceput la sfârșitul anilor ’80 ca o metodă de a oferi hrana necesară orfanilor, care altfel ar fi murit de foame. În acest context izolat, în cazul în care nu ar fi existat alt tip de hrană, laptele praf ar fi salvat vieți. Cu toate acestea, odată cu trecerea timpului, subiectul nutriției a început să fie abordat din punct de vedere al științei. Înlocuitorii laptelui matern au început să fie vânduți publicului larg ca o îmbunătățire tehnologică a laptelui natural.

Laptele-praf-ce-efecte-are-asupra-copilului-tăuAlăptarea este metoda cea mai eficientă pentru prevenirea mortalității și morbidității infantile. Eficiența sa este datorată condițiilor sigure pe care le oferă copiilor, departe de bolile provocate de apă, precum diareea. Acest lucru se aplică în situațiile de urgență atunci când apa curată lipsește. Ca urmare, ghidul oficial de nutriție în caz de urgență aprobat de ONU promovează exclusiv alăptarea în primele șase luni de la naștere și evitarea înlocuitorilor laptelui matern, cum ar fi laptele praf. Aceasta este teoria. În realitate, la nivel global, doar 39% dintre copiii cu vârsta de până la 6 luni au fost exclusiv alăptați în anul 2009. Țările prezintă o ofertă variată în ceea ce privește laptele praf, iar oamenii aleg de multe ori aceste produse pentru a-și hră copiii. Conform acestor statistici, părerile oamenilor sunt împărțite atunci când vine vorba de hrănirea nou-născuților cu lapte praf.

Producătorii pot pune orice ingrediente doresc în laptele praf. De fapt, rețeta poate varia de la lot la lot, în funcție de prețul și de disponibilitatea ingredientelor. În timp ce noi presupunem că formula este puternic reglementată, producătorilor nu le este cerută transparența. Majoritatea formulelor comerciale ale laptelui praf sunt bazate pe laptele de vacă. Însă, ca un copil să poată bea lapte de vacă în varianta pentru sugari, aceasta trebuie modificată. Conținutul de proteine și de minerale trebuie redus, iar conținutul de carbohidrați crescut, de obicei prin adăugarea de zahăr. Grăsimea din lapte, care nu este ușor de absorbit de către organismul uman, în special cel cu un sistem digestiv imatur, este înlocuită cu grăsimile vegetale, animale sau minerale. Se adaugă vitamine și oligoelemente, dar nu întotdeauna în forma lor cea mai ușor digerabilă.

Din cauza faptului că laptele praf e incomplet din punct de vedere al nutriției, nu are proprietățile laptelui matern de stimulare a sistemului imunitar și este consumat de copiii aflați în creștere, efectele laptelui praf asupra sănătății pot fi devastatoare atât pe termen lung, cât și pe termen scurt.

Dieteticienii pentru copii și adolescenți recomandă evitarea laptelui praf în alimentația sugarilor și copiilor, deoarece acesta poate contribui la dezvoltarea unor probleme alimentare, chiar și o dietă săracă. Experții în nutriție au afirmat că laptele praf – recomandat pentru copiii de 2-3 ani – suprimă apetitul copiilor pentru mâncarea adevărată, împiedică dezvoltarea gusturilor și afectează aportul general de vitamine și de minerale.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment