La ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă

La ce vârstă îți poți lăsa copilul singur acasă?

La un moment dat, va veni vremea să-ți lași puiul singur, să-l obișnuiești să se descurce singur și să fie responsabil, chiar dacă vei avea mustrări de conștiință și vei simți că îl abandonezi.

Există țări în care legea răspunde la această întrebare: de exemplu în SUA nu ai voie să lași un copil singur mai devreme de 12 ani. Desigur, 12 ani nu este o vârstă la care toți copiii sunt suficient de maturi încât să înțeleagă ce înseamnă să stai singur acasă și tu vei fi cea care poți lua decizia cea mai potrivită.

Iată câteva criterii după care te poți ghida atunci când hotărăști dacă îl poți lăsa sau nu singur acasă:

– Află cât este de responsabil. Există copii care au înțeles încă de la 10 ani că nu trebuie să vorbească cu străinii sau să deschidă ușa altcuiva decât părinților.

– Întreabă-l dacă se simte confortabil să rămână singur. Unii copii pot deveni anxioși la ideea de a rămâne singuri.

– Gândește-te cât de sigură este casa. Copiii sunt foarte curioși, se pot juca cu focul, la geam (mai ales dacă apartamentul este la un nivel superior), cu prizele. Explică-i cât de periculoase pot fi aceste lucruri din casă și fă-l să înțeleagă de ce nu are voie. Nu-i interzice diferite acțiuni fără să-i explici pentru că va face exact cotnrariul.

– Dacă are frați și vrei să-i lași pe amândoi singuri, gândește-te cum se înțeleg și dacă nu cumva s-ar lua la bătăie până te întorci.

Cum îți obișnuiești copilul să stea singur acasă?

– Lasă-l treptat în camera lui, câte 30 minute pe zi și studiază-i acțiunile. Vezi cum se comportă și ce activități are.

– Fă câteva scenarii care se pot întâmpla dacă pleci de acasă și explică-i că este un joc cu reguli pe care trebuie să le respecte, altfel pierde. Închide ușa și spune-i să întrebe întotdeauna cine e înainte de a deschide. Explică-i să nu deschidă nimănui chiar dacă spune că vine din partea părinților, învață-l ce trebuie să facă dacă a pierdut cheile, dacă se plictisește, dar mai ales spune-i dacă are voie sau nu să iasă afară.

– Învață-l ce trebuie să facă în caz de urgență: explică-i cum să te sune, ce să facă în caz de incendiu sau inundații. Învață-l să sune la 112 și ce trebuie să spună, lasă-i numărul vostru sau a rudelor la îndemână. Nu uita să îl înveți unde locuiește, să poată spune adresa în caz de urgență.

Cand lasi copilul singur acasa– Explică-i unde găsește mâncarea și cum trebuie să o încălzească.

– Faceți un plan de evacuare a casei și repetați împreună traseul.

– Dacă aveți doi copii sau mai mulți, trebuie să alegi un șef. Cel mai mare ar trebui să fie cel care menține ordinea în casă. Învață-i pe fiecare în parte ce au voie să facă și ce nu.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment