Kanal D – Episodul 3 privind gramatica

Kanal D – Episodul 3 privind gramatica

Nu mi-am dorit să aloc atât de mult spaţiu pentru nişte agramaţi, însă nu mă pot abţine. V-am povestit cum ştiu redactorii de la Kanal D să spună crează în loc de creează, ia-u în loc de i-au.

Astăzi vorbim despre articolul hotărât: articolul hotărât este partea de vorbire care arată că obiectul denumit este cunoscut vorbitorului.

În cazul de faţă avem exemplul bărbaţi. Dragă redactor Wowbiz, semnat I.M.D., cuvântul bărbaţi se referă la nişte persoane oarecare, de sex masculin, neidentificaţi de vorbitor, pe când bărbaţii se referă la nişte bărbaţi anume, cunoscuţi vorbitorului.

Analiză de text:

„Si pentru ca niciodata nu isi neglijeaza fanii, Anda si-a facut poze pe plaja, in costumul de baie albastru si minuscul pe care l-a purtat.”‘

Când eram mică, profa mea a zis aşa: „În limba română nu avem voie să facem repetiţii. E ca şi cum nu ai şti să îţi faci ordine în idei.”

Ce-am înţeles eu din asta? Că poţi fi agramat pentru că nu ai învăţat, dar să nu fii în stare să pui două idei în ordine, înseamnă că eşti prost. Revenim la articolul de pe wowbiz.ro. „Anda si-a facut poze pe plaja, in costumul de baie albastru si minuscul” – dacă ai fi scris doar atât, aş fi înţeles banala idee că Anda s-a pozat într-un costum (îmbrăcată într-un costum de baie) de baie albastru, care mai era şi minuscul. Deci, în costumul de baie albastru, eu înţeleg că avea costumul de baie pe ea, dar dacă adaugi la toată nebunia asta „pe care l-a purtat”, mă ia ameţeala. Se numeşte repetiţie. Repetiţia înseamnă reluarea unei vorbe, idei, acţiuni.

Dincolo de un articol hotărât şi o banală repetiţie, mă gândesc că trebuie să vorbim şi despre virgulă:

„Cei mai fericiti sunt barbati caci in imaginea pe care a postat-o azi pe net, sanii blondei se vad extrem de aproape de parca i-ai avea direct in fata. Astfel blonda a reusit sa indeplineasca fanteziile multor fani de-ai ei!”.

Trecem peste faptul că bărbaţi nu este articulat cu articolul hotărât -i şi discutăm despre virgulă. În minunatul caz de mai sus, avem următoarele cuvinte: „Cei mai fericiti sunt barbati caci in imaginea pe care a postat-o azi pe net”. Există două idei diferite, bărbaţii sunt fericiţi. De ce sunt bărbaţii fericiţi? Pentru că în imaginea pe care a postat-o Anda, sânii se văd de aproape, de parcă i-ai avea direct în faţă. Păi dacă bărbaţii văd o pereche de sâni de aproape, nu e logic că de aproape înseamnă „în faţă”? Doar nu s-au mutat ochii la genunchi! În concluzie, ai nevoie de următoarele: virgule, fluenţă şi un manual de gramatică.

P.S. După „astfel”, se pune virgulă, însă te las să afli singur când, cum şi de ce, nu de alta, dar aşa mai scriu şi eu articole noi!

Spun AŞA NU! pentru ştirea de 2 lei şi modul de exprimare a autorului.

Kanal D wowbiz

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment