Iubirea explicată prin știință. Nu cumva confunzi hormonii cu iubirea?

hormoni

Dacă ai fost vreodată îndrăgostit, și cred că ai fost, deja ți-ai dat seama că este ceva special, deosebit și remarcabil. Dar ce crezi, știința care stă în spatele tuturor emoțiilor și sentimentelor care dau năvală peste tine în acel moment este mult mai fascinantă.

Da, ai citit bine, am scris știința pentru că, se pare, că există o știință a iubirii. Știință care ne învață totul despre acest proces de la început până la final, când iubirea dispare. Tocmai de aceea este bine să cunoaștem aceste detalii, să știm când este vorba de adevărata iubire și când este vorba doar de atracție fizică.

Odată ce ai aflat ce stă în spatele stării de iubire pe care simțim față de o persoană sau alta, vei putea controla tot acest proces. Sau nu?

Chimia și iubirea

De câte ori nu ai auzit expresia ”am simțit că există chimie între noi”? Ei bine, chimia despre care toți povestim, chiar există.

Nivelul dopaminei este foarte important atunci când vine vorba de a ne simți bine sau rău în preajma unei persoane. Dopamina este un neurotransmițător care, atât la bărbat, cât și la femei, este eliberată de creier când aceștia simt o anumită plăcere, chiar și iubirea. Totodată, dopamina crește și nivelul testosteronului din corp.

Când o femeie se îndrăgostește, corpul acesteia produce noradrenalină și fenetilanimă, acestea fiind la un nivel crescut, vor duce către o stare de euforie. Tocmai de aceea femeile obișnuiesc ca atunci când se îndrăgostesc să se axeze doar pe acel bărbat și să nu mai vadă nimic altceva în jurul lor. Această stare de euforie este vinovată pentru acei fluturași în stomac, ori de câte ori vedem persoana respectivă și la fel, pentru nerăbdarea de a primi un semn de la el.

Nu în ultimul rând se află oxitocina, un hormon care este eliberat în momentul sărutului, dar și al actului sexual. Se pare că femeile produc o cantitate mai mare de oxitocină decât bărbații. Aceștia o produc doar în timpul orgasmului, pe când femeile, pe toată perioada actului.

Oxitocina este vinovată pentru confortul pe care îl simțim dintr-odată și începem să renunțăm la bariere, începând să ne obișnuim cu persoana respectivă.

De asemenea, tot oxitocina, ne poate face să simțim această dependență de persoana iubită, de care ne simțim atrași și cu care petrecem timp.

Dopamină, nonadrenalina, fenetilanima, testosteronul și oxitacina sunt cele care lucrează, împreună, pentru a crea starea de iubire pe care o simțim pentru persoana de sex opus.

Plăcerea sexuală și iubirea față de cineva, eliberează acești hormoni în cantități diferite, dar suficiente cât să creeze dependență față de persoana de care ne simțim atrași și să-i oferim atenție, poate, mai mult decât este nevoie.

Totuși, specialiștii spun că, indiferent de cantitatea hormonilor și chimicalelor eliberate de corpul nostru, iubirea nu este doar știință, ci și altceva. Se pare că istoricul nostru familial și nu numai, ci și istoricul nostru romantic, sunt factori importanți atunci când noi alegem să ne îndrăgostim de cineva anume. Și aici este atât de mult de scris și de discutat, încât o vom lăsa pe altă dată.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment