Iubirea de sine înseamnă să te tratezi pe tine însăți ca pe cea mai bună prietenă

iubire de sine

Neîncredere, frustrare, frică, milă, compasiune, ură, dispreț. Toate pentru tine, de la tine. Ori de câte ori te uți în oglindă. Fie că nu-ți plac coapsele tale, nasul tău, tonul vocii sau modul în care te porți în preajma anumitor persoane, indiferent de motiv, mereu va exista ceva care să trezească în tine cele mai urâte sentimente, atunci când te privești în oglindă.

Asta trebuie să se oprească, acum! Tu trebuie să te oprești din a mai simți astfel de lucruri referitor la tine. Tot ce emani despre tine, pleacă spre ceilalți, iar rezultatul este unul pe care nimeni nu și-l dorește. Aceștia, fie că-ți sunt prieteni, colegi sau pur și simplu, cunoștințe, te vor privi cu aceeași ochi cu care o faci și tu. Și vor simți milă. Teamă, frustrare, dispreț. De ce să nu simtă iubire? Ce are iubirea?

Mult discutatul termen de ”iubire de sine” este un concept prin care oamenii trebuie să-și dea seama cât de mult contează ca tu să te placi și ai încredere în tine. Cât de multe lucruri se pot schimba dacă tu te iubești așa cum trebuie, așa cum speri ca ceilalți să o facă.

Da, poate fi considerat un concept narcisist, și este, de cele mai multe ori. Însă, ce-i rău în a te pune pe tine pe primul loc? De multe ori, îi punem pe ceilalți pe primul loc, prieteni, familie, soț, soție, copii. Dar ce ne facem dacă noi suntem nefericiți și frustrați și nu-i putem ajuta, nu-i putem iubi, pentru că nu știm ce-i aia iubire. Pentru că noi ne simțim neiubiți. Ce facem atunci?

Consider că iubirea de sine înseamnă ca tu să-ți fi cel mai bun prieten! Și, acum gândește-te! Cum te porți cu cel mai bun prieten?

Îi porți de grijă.

Îl iubești și îl respecți.

Îi accepți defectele și îi încurajezi calitățile.

Îi spui cuvinte de laudă, îl inspiri și îl motivezi.

Toate acestea pentru celălalt, de ce nu și pentru tine? De la tine către tine. De câte ori te uiți în oglindă, spune-ți că te apreciezi și că îți mulțumești pentru tot ce ai făcut azi, bine, dar și rău!

Știi, defectele ne fac speciali. Am fi toți la fel dacă n-am avea unele caracteristici diferite. Un nas cârn, coapse mari, sâni mici sau buze subțiri. Toate astea ne fac să fim… noi. Totul ține de acceptare și de iubire. Iubește-te cu tot cu defecte și calități.

Se spune că dacă ajungi să te iubești și să te accepți vei atinge fericirea deplină, însă fericirea este un termen vag, pe care îl percepem diferit și îl asociem cu momente, evenimente și emoții diferite. Tocmai de aceea, trebuie să ai mare grijă când și cum utilizezi acest termen și ce așteptări ai de la el.

Dacă accepți și încerci să practici iubirea de sine, nu o face având anumite așteptări. Ci pur și simplu, fă-o! Vei observa schimbări în timp. Atât din partea ta, cât și din partea celorlalți.

Am întâlnit persoane care spun că iubrea de sine trebuie să fie asemănătoare cu iubirea față de un nou născut. Să te porți cu tine la fel cum ai face cu un copil mic. Să iei o poză cu tine de când erai mic și să-ți dai seama de emoțiile care te încearcă privind aceea fotografie.

Odată depistată iubirea de sine, vei vrea să te porți diferit față de tine, de copilul care erai și asta te va ajuta foarte mult în tot ceea ce faci, chiar și în relațiile cu ceilalți. Astfel, îți poți spune că:

Nu ești distrus. Încă mai poți. Nu ești invizibil. Mulți te văd și te observă și le ești drag. Nu ești diferit. Ci ești de aici, dintre ceilalți. Aparții locului. Nu ești sărac ci foarte bogat. Ai atâtea de arătat și de oferit celorlalți. Nu meriți atât de mult. Meriți mai mult, meriți toată iubirea din univers.

Toate acestea, spune-le, zilnic, persoanei din oglindă. Spune-i-le celui mai bun prieten! Iubește-te pe tine suficient cât să-i poți iubi pe ceilalți atât cât trebuie. Iubire este suficientă!

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment