Intervenții stomatologice pentru femei însărcinate

Gravida dentist

Vizita la stomatolog atunci când ești însărcinată este cu siguranță un subiect controversat, tocmai de aceea Emil Barbu, medic dentist vă răspunde la cele mai frecvente întrebări.
Cele nouă luni de sarcină sunt foarte solicitante pentru orice femeie: apar modificări hormonale majore, care de cele mai multe ori sunt resimțite intens de viitoarele mămici. Există un mit conform căruia tratamentele stomatologice în timpul sarcinii sunt contraindicate. Adevărul este undeva la mijloc. Apariția cariilor, durerilor dentare sau sângerărilor gingivale nu sunt normale și trebuie tratate.

Ce recomandări trebuie să urmezi atunci când ești gravidă?
– Urmează o dietă alimentară echilibrată;
– Spală-te pe dinți cel puțin de două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor;
– Folosește ață dentară la fiecare periaj;
– Dacă nu ai lucrări dentare urgente, amână-le până în al doilea trimestru de sarcină sau chiar după naștere;
– Procedurile chirurgicale se fac după naștere.

Iată care sunt cele mai frecvente întrebări cu privire la problemele dentare din timpul sarcinii:

Este contraindicat tratamentul stomatologic în timpul sarcinii?

Din contră. Controlul stomatologic pentru viitoarele mămici trebuie să fie frecvent, mai ales că în această perioadă trebuie să existe o grijă deosebită, atât pentru sănătatea dentaraă, cât și pentru cea a gingiilor.

Când trebuie să eviți tratamentul stomatologic?

În primul trimestru de sarcină se formează organele copilului, de aceea se recomandă evitarea administrării de medicamente, efectuarea radiografiilor sau anesteziilor. De asemenea și ultimul trimestru de sarcină poate fi periculos pentru că orice stres suferit de mamă poate produce nașterea prematură. De reținut faptul că orice stimul exterior afectează organogenez cu repercursiuni grave asupra fătului. Ultimul trimestru de sarcina pune din nou probleme deoarece orice stres suferit de mama poate produce nasterea prematura.

Când poate o femeie însărcinată să urmeze un tratament stomatologic?

Cea mai indicată perioadă, dar și sigură este în trimestrul al doilea de sarcină.

Care sunt cele mai fecvente afecțiuni stomatologice în perioada sarcinii?

– Gingivita este specifică femeilor gravide. Papilele interdentare devin roșii, congestive și cu un volum mai mare și apar de regulă, începând cu luna a treia de sarcină, iar punctul maxim va fi atins până în luna a cincea.

– Cariile dentare: în timpul sarcinii, frecvența apariției cariilor crește cu 20%, având o evoluție rapidă spre complicații pulpare, mai ales în prima jumătate a sarcinii.

– Sensibilitate dentară: pot apărea dureri intense în urma unor stimuli precum cald, rece, dulce, acru etc.

– Boala parodontală: țesutul de susținere a dintelui poate fi afectat.

Gravida dentistCe tratamente sunt interzise în timpul sarcinii?

Anesteziile cu riscuri minime sunt numai cele cu lidocaină sau mepivacaină (fără adrenalină), altfel poate să apară o naștere spontană sau chiar avortul.

Extracțiile dentare se evită în primul trimestru și în ultima lună de sarcină, însă se pot efectua între luna a patra și luna a șaptea de sarcină.

Sursă foto: afamdental.com

Radiografiie sunt un subiect controversat, însă pot fi efectuate numai în caz de urgență și cu o protecție obligatorie a abdomenului mamei și a glandei tiroide cu un șorț de plumb.

 

 

Pot fi administrate antibiotice în timpul sarcinii?

Antibioticele precum streptomicina, tetraciclina, kanamicina, gentamicina sunt contraindicate în timpul sarcinii, iar penicilina se poate administra sub observația medicului ginecolog numai după trecerea primului trimestru.

Este permis detartrajul?

Detartrajul nu are niciun efect negativ asupra fătului, dimpotrivă, scopul lui principal este obținerea unei igiene orale optime, astfel încât inflamația gingivală este redusă. Se recomandă cel puțin două igienizări în timpul sarcinii pentru a evita complicațiie parodontale și dentare.

Este permisă albirea dinților în timpul sarcinii?

Încă nu s-au realizat studii științifice care să ateste dacă există riscuri sau nu asupra fătului, de aceea se recomandă evitarea tratamentelor cosmetice în timpul sarcinii.

Prin urmare, în cele nouă luni de sarcină este recomandată o dietă corespunzătoare, o igienă corectă și o comunicare deschisă cu medicul stomatolog.

Ce înseamnă o igienă orală corectă?
– Folosiți o periuță de dinți de consistență moale sau cel mult medie. Periajul trebuie efectuat de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara.
– Pasta de dinți trebuie să aibă un efect bacteriostatic (să conțină fluor, clorhexidină). De asemenea, pe piață se mai găsește pasta de dinți cu triclosan, care inhibă formarea cariilor, plăcii bacteriene, depunerea de tartru și inflamarea gingiilor.
– Curățați spațiile dentare cu ață dentară cerată și fluorată.
– Evitați dulciurile și consumați mai multe alimente bogate în vitamina C.

 

DR. Emil Barbu

3D DENTAL București

Dr. Emil Barbu - Medic stomatolog 3D Dental București

Leave Your Comment