Încetează să mai interpretezi, întreabă!

Decât să interpretezi greșit, mai bine întreabă! Este una dintre cele mai grave erori de comunicare, sursa celor mai dureroase și numeroase conflicte pentru că oamenii nu primesc mesajul comunicării, ci îl interpretează! Și nu de puține ori se întâmplă ca interpretarea să fie complet diferită de ceea ce a vrut celălalt să transmită.

Vă dau un exemplu banal: Ce bine arăți astăzi! Ți s-a întâmplat vreodată să spui cuiva asta și celălalt să spună: Dar ce vrei să spui, că în restul zilelor nu arăt bine? Dar de ce e atât de greu să luăm un mesaj ca atare? De ce femeile se duc întotdeauna dincolo de acest compliment și frustrează automat emițătorul? Dragilor, se spune mulțumesc și apoi se oferă un zâmbet. Atât!

Femeile sunt cele mai predispuse la interpretarea mesajelor decât bărbații, din păcate într-un mod dramatic. Partea bună a lucrurilor: femeile vorbesc spre deosebire de bărbați. Dacă noi scoatem fum pe nas când avem senzația că am înțeles un reproș, bărbații nu fac asta.

Unhappy coupleDe exemplu, când o femeie este anunțată de iubitul ei că întârzie, lucru diferit față de obicei, pune repede bot și se gândește „Mă înșală”! Și până ajunge săracul bărbat acasă, deja are un întreg scenariu făcut în cele două-trei ore întârziate, la care adaugă niște legături de domeniul SF. Ce face femeia care interpretează greșit? Trântește, bufnește și vorbește în doi peri, fără ca omul de lângă ea să știe ce l-a lovit.

Din păcate, problema interpretării se aplică peste tot, în toate tipurile de relații, iar femeile sunt fruntașe. Ceea ce trebuie să reținem este că atunci când apare o astfel de reacție, înseamnă că nu mai ești într-o relație cu celălalt, ci cu tine. Realitatea se transpune în realitatea creată de mintea celui care interpretează.

Ce trebuie să faci dacă ești un adevărat artist în ale interpretării?

Înainte de a reacționa, asigură-te că ai înțeles bine mesajul. Cere detalii și abia după ce te-ai convins de mesaj, răspunde-i.

Dacă ești în poziția celui care a fost înțeles greșit, nu-l contrazice pe cel care interpretează, ci repetă-i mai clar ceea ce ai vrut să spui. Comunicarea nu înseamnă a convinge sau a manipula, ci este un mijloc de a împărtăși experiențe, trăiri sau cunoaștere. Ce alege celălalt să înțeleagă din ceea ce vrei tu să spui este fix problema lui!

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment