Îmi pare rău, cele trei cuvinte pe cale de dispariţie

Imi pare rau

Tu cât de ușor spui Îmi pare rău?

Îţi mai aminteşti care au fost momentele când ţi-ai cerut scuze pentru prima oară? Sau cine te-a învăţat să rosteşti aceste trei cuvinte magice – Îmi pare rău – care pot aduce pacea mondială? Să fi fost oare atunci când ţi-ai necăjit fratele mai mic şi ai fost pus de părinţi să-i ceri iertare? Sau când ai scăpat o cupă întreagă de îngheţată pe pantofii noi ai vecinei? Poate că nici atât. Poate nu ţi-a spus nimeni, dar aşa ai luat aminte uitându-te în jurul tău şi asimilând singur în ce constă mai exact „cei şapte ani de acasă”.

Îmi pare rău pare să dea multor persoane bătaie de cap. Deşi la prima vedere pare un lucru banal şi uşor de pronunţat, totuşi tot mai multă lume se plânge că această expresie ajunge să fie pe cale de dispariţie. Fie suntem neatenţi, nu dăm importanţă sau suntem prea mândri să recunoaştem atunci când greşim, „îmi cer scuze” pare să se încăpăţâneze să rămână undeva ascuns în spatele cortinei. Parcă am devenit prea ursuzi și un soi de „lasă-mă să te las” când un simplu îmi pare rău ar putea să ne redea tuturor speranța că putem fi mai toleranți unii cu alții.

Imi pare rauTe-ai gândit vreodată la ceea ce simți când o persoană dragă îți spune Îmi pare rău? Pentru că ai ales să renunţi la orgoliu, un „îmi pare rău” va aduce lacrimi de fericire şi uşurare persoanei de lângă tine şi astfel vei aprinde şi în ea dorinţa de a se schimba şi a-şi cere scuze pentru neadevărurile spuse la nervi şi reacţiile necontrolate din ceartă. Acest moment valorează mai mult şi are un gust mai dulce decât un orgoliu nepătat, nu? Faptul că ai ales să-ţi ceri scuze, chiar dacă tu eşti sigur că nu ai greşit cu nimic, îi demonstrezi persoanei în cauză că mândria ta e mai puţin importantă şi că oricum nu primeşti vreun premiu sau vreun compliment pentru ea. Nimeni nu te va privi mai prejos dacă îţi laşi garda jos.  Prin scuze, persoana din faţa ta o să se bucure şi o să te considere înţelept şi model de urmat, nu o persoană moale şi fără coloană vertebrală.

Pentru ca lumea să fie un loc mai bun, trebuie să ne amintim să şi raspundem iertărilor cerute. Este nepoliticos să ne prefacem că nu s-a întamplat nimic şi să nu ne cerem iertare, însă şi ignoratul scuzelor este o lipsă de respect. „Iartă-mă” are nevoie de sufletul său pereche, şi anume „ Nu-i nicio problemă”, pentru un ciclu complet şi o mai bună armonie. Cel mai bun exemplu ar fi o călătorie în transportul în comun. Este dimineaţă, iar autobuzul, pe lângă faptul că a întârziat, mai este şi plin ochi. Se întâmplă ca pe parcursul călătoriei, la o frâna bruscă să fii călcat pe picior sau să fii lovit uşor de o geantă în umăr, în timp ce stai pe scaun şi îţi citeai liniştit cartea. Există o mare probabilitate ca persoana vinovată, vizibil ruşinată de acest lucru, să-şi ceară iertare. Răspunsul corect în această situatie este un sincer „nicio problemă”. Tăcerea solemnă, pereche de sprâncene ridicate, ochi daţi peste cap şi gura strâmba nu ajută pe nimeni să se simtă mai bine. Ba din contră, o astfel de atitudine inhibă şi face ca persoana respectivă să regrete că şi-a cerut scuze. Personal, am învăţat că un zâmbet cald şi o privire paşnică transformă orice sentiment de ostilitate în abur, distribuind voie bună tuturor. Dacă vrei că lumea să se schimbe, trebuie să te schimbi şi tu. Nu te aştepta ca ceilalţi să caute mereu să-şi ceară iertare, dacă tu din start nu ai de gând să ierţi.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment