HPV si cancerul de col uterin – Afla totul despre HPV

HPV si cancerul de col uterin – Afla totul despre HPV

HPV (Human Papilloma Virus) este motivul pentru care apar verucile (negii), inclusiv a celor din zona genitala si poate duce la modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. De cele mai multe ori, HPV este descoperit doar de rezultatul testului Papanicolau, de aceea este bine sa il faci cel putin o data pe an pana la varsta de 35 ani, dupa care o data la 6 luni.

Infectia cu HPV nu se vindeca definitiv, in marea majoritate a cazurilor verucile dispar fara tratament in maximum 2 ani. Cu sau fara tratament, HPV ramane in organismul uman, verucile facandu-si iar aparitia. Cum se transmite? HPV se transmite prin contact intim sau prin orice tegument infectat. Transmiterea virusului nu necesita neaparat un contact intim pana la capat. O mama infectata transmite virusul la nastere catre fat, prin nastere verticala.

Teste
Testul se face pentru a detecta existenta infectiei cu HPV si pentru a determina tipul de HPV se determina material genetic (and) al HPV. La fel ca si testul Papanicolau, testul pentru HPV se efectueaza prin luarea unei probe de secretii de la nivelul cervixului.
Tipurile de HPV cu risc cancerigen la femei sunt 16, 18, 31 si 45. Acestea pot duce la modificari la nivelul celulelor cervixului. De regula, testul HPV se face atunci cand Papanicolau este anormal.

Pregatiri pentru testul HPV
La fel ca si in alte teste ce implica secretia  este interzis dusul interior, folosirea tampoanelor sau a medicamentelor cu administratie locala cu 48 ore inainte. Testul se face in cele mai optime conditii dupa 8-12 zile de la ultima menstruatie. Vezica urinara trebuie sa fie golita inaintea testului, atat pentru a avea pacienta un confort mai bun, cat si pentru o calitate mai buna a testului.

Vaccin HPV
Din fericire, exista un vaccin HPV pe piata romaneasca, insa nu are succesul dorit din cauza lipsei de informare. Singurele contraindicatii in care fetita/femeia NU trebuie sa faca vaccinul sunt:

-Alergii cunoscute la componentele unui vaccin;

-In timpul unei raceli/boli ce slabeste sistemul imunitar;

-In timpul unei sarcini.

De retinut!

Testul Papanicolau sau HPV nu difera cu nimic fata de un control obisnuit, nu este dureros, insa poate salva vieti daca este descoperit la timp!
Tu ti-ai facut testul Papanicolau pana acum? Dar femeile dragi tie?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment