HIV – Totul despre virusul imunodeficientei umane

HIV – Totul despre virusul imunodeficientei umane

HIV si SIDA sunt diferite, HIV fiind virusul care poate determina aparitia bolii SIDA. V irusul HIV este aparte deoarece principalele efecte ale acestuia, nu se simt o perioada de timp, cuprinsa intre 5-10 ani dupa ce a patruns in organism. Cand o persoana este infectata cu HIV, virusul incepe sa se multiplice rapid. El poate fi detectat in sange si in lichidul cefalorahidian. Persoana in cauza poate sa nu fie afectata in aceasta faza sau poate avea unele simptome asemanatoare cu cele ale gripei, cum ar fi curgerea nasului si febra, eruptie pe piele, adenopatie axilara sau dureri de cap frecvente. Aceste simptome vor fi adesea atribuite unei raceli.

La inceput, virusul este prezent, dar ramane inactiv, astfel persoanele infectate pot raspandi boala in mod inconstient si altora timp de cativa ani pana cand simptomele incep sa apara: afte bucale pe limba pacientului (pete albe si bube pe lungimea limbii).

Spre deosebire de alte virusuri virale, HIV-ul nu se transmite prin aer, tuse sau prin folosirea de lucruri comune. Virusul HIV se contacteaza prin 3 moduri diferite:

1. Contact intim: daca ai avut relatii neprotejate cu o persoana infectata, virusul va fi transmis de la o persoana la cealalta prin intermediul lichidelor, fie ele de orice natura.

2. De la mama la fat: virusul poate ajunge la copil inainte ca acesta sa fie nascut.

3. Folosirea unor seringi contamintate: acele folosite de persoanele infectate pot transmite mai departe virusul.

In prezent, nu exista un tratament curativ pentru SIDA si nici un vaccin eficient pentru virusul HIV. Totusi, exista un medicament antiviral, care poate incetini evolutia bolii: zidovudina (AZT), dar in timp poate deteriora maduva osoasa, motiv pentru care multi prefera sa nu ia acest medicament.

Trebuie sa tii cont de modul de transmitere a acestui virus si sa eviti prin orice metoda sa te contaminezi. Nu uita ca virusul nu provoaca simptome decat dupa cativa ani, timp in care bolnavul crede ca este sanatos. Si sa fim sinceri, cati dintre noi facem analize de rutina, respectiv cele de HIV si Hepatita B doar de dragul rutinei? Cati dintre parteneri pot spune ca celalalt a fost la medic inainte sa aiba retalii intime?

Alege sa traiesti suficient de mult pentru a-l gasi pe cel potrivit tie!

 

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment