Hepatita B este o boală pe care o „iei”: Ce analize trebuie să-ți faci în fiecare an

Hepatita C

Un nou raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății arată că România este numărul 1 la numărul total de cazuri de hepatită C și locul al patrulea ca rată a mortalității cauzate de afecțiunile hepatice.
E înfiorător ca o țară cu acces la atâtea informații să aibă atâția bolnavi de hepatita B și C.
Hepatitele B și C se transmit similar, ceea ce duce la cazuri de coninfecție. Adică poți avea și virusul B și virusul C.

Cum se transmite hepatita B?

Sursa infecției este strict umană, virusul fiind detectat în toate secrețiile și excrețiile organismului.
Principalele modalități de transmitere cu virusul hepatic B:
1. Expunerea la sânge sau la derivate din sânge prin instrumente medicale: ace, instrumente stomatologice, chirurgicale, endoscoape, ace pentru tatuaje contaminte, truse de manichiură, pedichiură etc.

Cum eviți acest tip de transmitere?

Ești atent întotdeauna ca acele folosite să fie de unică folosință. Ai dreptul să verifici dacă acul este nou și să refuzi intervenția dacă e ceva în neregulă.

În ceea ce privește cabinetele stomatologice, alege-le pe acelea care nu fac excepție de la calitate. E adevărat că poate plătești 20-50 de lei în plus, însă până la urmă, sănătatea ta este pe primul loc. Cabinetele au obligația să sterilizeze instrumentele folosite. Verifică întotdeauna că acestea sunt scoase dintr-o pungă sigilată.

În saloanele de înfrumusețare există aceeași regulă: toate instrumentele trebuie sterilizate și se folosesc o signură dată. De asemenea, trebuie să ți se arate că instrumentele sunt sterilizate.

2. Calea verticală, de la mamă la făt. Acest tip de transmitere duce de obicei la o hepatită cronică B la copil. Infecția se transmite în timpul travaliului, prin contactul cu sângele mamei. Nici nașterea prin cezariană nu elimină acest risc. De asemenea, mama poate infecta bebelușul și prin alăptat.

Cum eviți acest tip de transmitere?

Dacă viitoarea mămică știe că este infectată cu virusul hepatitei B, medicul trebuie informat. Astfel, sarcina va beneficia de monitorizare specială.
Nașterea se face prin cezariană pentru că reduce riscul infectării, însă copilul trebuie vaccinat împotriva heptatitei B la cel mult 12 ore după naștere. Vaccinul asigură protecție maximă în aproximativ 95% din cazuri.
Între tată și copil căile de transmitere sunt inexistente.

3. Calea sexuală. Este principala modalitate de transmitere a infecției în zilele noastre. Din simplul motiv că nu se mai folosesc aceleași ace de pe vremea lui Ceaușescu. Mai știți când aveau doctorii o cutie metalică cu aceeași instrumente pe care le foloseau din nou și din nou? Nu mai există așa ceva.

Cum eviți acest tip de transmitere?

Folosești prezervativul. Întotdeauna. Chiar dacă partenerul nu pare a fi bolnav. Dacă hepatita A se poate vindeca de la sine, hepatita B este o infecție acută care rămâne în organism. De asemenea, hepatita C poate duce la afecțiuni hepatice pe termen lung (ciroză).

Pentru depistarea hepatitei B și C ai nevoie de analize speciale de sânge. Se recomandă aceste analize o dată pe an sau de fiecare dată când îți schimbi partenerul. Nu costă mai mult de 100 de lei în orice clinică privată, iar depistarea afecțiunii la timp face ca tratamentul hepatitei C sau B să aibă succes.

Ce analize trebuie să-ți faci în fiecare an:

1. HIV
Se transmite la fel ca Hepatita B și C, iar analiza se recomandă de fiecare dată când nu ai folosit prezervativ sau ai schimbat partenerul. Se recomandă analiza în fiecare an și nu costă mai mult de 50 de lei.

2. Sifilis
Este la fel de contagioasă precum hepatitele B și C și HIV. Nici această analiză nu costă mai mult de 50 de lei într-o clinică privată.

3. Testul Babeș-Papanicolau
Se face anual pentru că identifică celulele anormale, înainte ca acestea să devină canceroase. Această analiză nu costă mai mult de 100 de lei într-o clinică privată.

4. Mostre de celule sau scurgeri
Sunt analize necesare atât în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților. Aceste analize depistează gonoreea, chlamidia, candidoza sau bolile pelviene inflamatorii.

Dacă ești femeie, în afară de aceste analize, este necesar să mai faci următoarele:

1. Dacă ai menstruația neregulată, crampe și o durată a menstrei mai mare de 7 zile, se recomandă testele pentru depistarea endometriozei. Aceasta este una dintre afecțiunile care duc la infertilitate, însă poate fi tratată dacă este descoperită la timp.

2. Ecografie/Mamografie mamară
Dacă ai până în 50 de ani: ecografie
Dacă ai peste 50 de ani: mamografie

3. Ecografia transvaginală se face, de obicei, la recomandarea medicului, însă e bine să o faci la cel puțin 3 ani.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment