Greșelile gramaticale la control – Operațiunea Facebook

Greșelile gramaticale la control – Operațiunea Facebook

Status-uri, gânduri și urări, toate pe Facebook. Nimic rău în asta până la un punct, dar ce ne facem cu greșelile gramaticale? Trei pași simpli, m-am gândit eu: identificăm, explicăm, apoi publicăm toată nebunia.

„Tu nu mai iubit doar mai mintit”.

Se scrie: Tu nu m-ai iubit,doar m-ai mințit. Există o regulă simplă pentru mai/m-ai, atunci când există un grad de comparație (mai bun, mai deștept, mai atent), se scrie într-un cuvânt. Cratima (liniuța pe care o folosim și pentru cuvântul mă-ta), se folosește atunci când m-ai poate fi descompus în pronume (m- pe mine) și verbul -ai (a avea). Un alt truct este să eliminați „-m”-ul și să vedeți dacă există logică în propoziție. Exemplu: Tu nu ai iubit, doar ai mințit. (am eliminat pronumele -m, dar există cursivitate în propoziție. De fiecare dată când puteți elimina pronumele, se scrie cu cratimă). Tu nu ești mai atent decât mine. (Tu nu ești ai atent decât mine. Sună bine? Zic eu că nu!). Și să nu uităm virgula după m-ai iubit.

„Si ma luat un dor de voi suri”.

Este aceeași regulă pe care deja am explicat-o. M- este pronume, se scrie întotdeauna cu cratimă. Și m-a luat un dor de voi.

 

greseli gramaticale

 

 

„Dute tare”.

Pe principiul mă-ta are cratimă, du-te tare se scrie cu cratimă și vine de la „te du”, -te este pronume, du- vine de la a se duce.

du-te dute

 

 

 

 

 

 

In trecut oamenii creau vrajitorii. Acum creaza bolnavi mintali.

Crează se folosește doar pentru forma aceasta: S-o crează ea că e corect! Dacă discutăm despre verbul a creea, se scrie creează.

creaza creeaza

 

 

 

Dar mai sti cum arata Anda Adam?

Prietenii mei de la WOWbiz Kanal D cu aceleași greșeli gramaticale. De fapt, se scrie știi, cu doi i.

sti stii

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment