Ghid de îngrijire a cuțitelor

cutite mancare

Cum să păstrezi cuţitele mai mult timp

Cuţitele sunt uneltele nelipsite din orice bucătărie, care-ţi vin în ajutor ori de câte ori găteşti şi fără de care n-am putea pregăti ingredientele. Pentru a avea parte de ele cât mai mult timp, e important să ţineţi cont de câteva sfaturi care pot face diferenţa între un set nou de cuţite periodic şi un set de cuţite ce arată ca nou, dar are ani buni de când este folosit.

Totul începe cu achiziţia

Este important să investeşti o dată şi bine decât să o faci periodic şi prost. Asta nu înseamnă că cele mai bune cuţite de bucătărie sunt cele mai scumpe, la fel cum nici cele mai ieftine nu sunt cele mai proaste. Încearcă să optezi pentru cea mai bună variantă care se încadrează în bugetul pe care îl aloci cuţitelor, ia seama la calitatea metalului din care e fabricată lama, cât de bine este ataşat mânerul şi care sunt punctele slabe pe unde s-ar putea rupe.

Curăţarea cuţitelor

Odată cumpărate şi folosite, nu le lăsaţi la înmuiat ore întregi căci pot rugini, iar după ce le spălaţi aveţi grijă să le ştergeţi cu o cârpă de bucătărie care absoarbe umezeala, deoarece pot rămâne pătate. Acest lucru e valabil şi pentru celelalte tacâmuri în egală măsură.

Dacă totusi aveţi unul sau mai multe cuţite care nu au fost îngrijite corespunzător şi care au rugină, pentru curăţarea lor e necesar să formaţi o pastă densă din bicarbonat de sodiu amestecat cu apă şi să frecaţi zonele afectate. După înlăturarea ruginei, e recomandat să puneţi puţin ulei alimentar pe lamă, pentru că uleiul poate preveni formarea de rugină pe viitor.

Folosirea cuţitelor şi greşeli frecvente

cutite mancareCând utilizezi cuţitele, ai grijă să nu toci alimente congelate şi să nu le foloseşti pe suprafeţe de metal, ceramică sau sticlă, întrucât pot toci lama, ci foloseşte tocătoare de lemn sau plastic, dintre acestea două de preferat fiind tocătorul de lemn.

Pentru a le menţine un timp cât mai îndelungat, este necesar să ascuţiţi cuţitele periodic. Ascuţirea se poate face de către specialişti, dar şi acasă, folosind o piatră de ascuţit, de preferinţă din ceramică. Nu folosiţi acele dispozitive metalice în care se introduce lama pentru ascuţit, căci riscaţi să eliminaţi prea mult metal şi să distrugeţi cuţitul. Când folosiţi piatra, ţineţi cuţitul în unghi, astfel încât doar marginea ascuţită a lamei să ia contact cu suprafaţa dură, evitând astfel zgârierea lamei.

Ascuţirea cuţitelor zimţate

Ascuţirea cuţitelor zimţate e ceva mai complicată şi necesită o pilă subţire care să poată pătrundă în spaţiile dintre zimţi. E indicat ca şi această pilă să fie tot din ceramică, fiind mai blândă cu metalul şi eliminând mai puţin din lamă. Dacă vă încumetaţi să ascuţiţi singur acest tip de cuţite, trebuie să ţineţi pila cu grijă, pentru a evita un eventual accident, poziţionând baza lamei (partea dinspre mâner) jos pe pilă, şi să urcaţi treptat lama pe lungimea pilei, avansând progresiv către vârful cuţitului.

Nu folosiţi cuţitele pentru a deschide conserve, sticle de bere sau pentru a tăia obiecte dure, deoarece nu numai că veţi strica lama, dar riscaţi să vă accidentaţi. Folosiţi în schimb cu încredere deschizătoare de conserve, de bere şi pânza de bomfaier, pentru a tăia metal sau alte obiecte dure.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment