Gem de căpşune – Reţetă tradiţională de gem
Ingrediente:
– 2 kg de căpşune
– 2 kg zahăr
– zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Se spală fructele, se curăţă de codiţe şi se taie bucăţi mai mici. Se pun într-un vas adânc cu zahăr peste ele şi se ţin la frigider peste noapte.
Se pun la foc mic a doua zi, cu tot cu zeama pe care şi-au lăsat-o, adunându-se din când în când spuma de deasupra.
Pentru 2 kg de căpşune aveţi nevoie de 6 borcane mici, pe care trebuie să le spălaţi şi să le scufundaţi apoi în apă care fierbe pentru a le steriliza.
După ce gemul de căpşune a fiert şi a scăzut aproape de jumătate, se adaugă zeama de la lămâie şi se opreşte focul. Gemul este gata dacă pus pe o farfurie rămâne gros. Gemul se pune imediat în borcanele sterilizate, se pun capacele şi se acoperă cu un prosop gros până se mai răcesc.