Fasole prăjită – Rețetă tradițională de fasole
Fasole prăjită, mâncărică de fasole, spune-i cum vrei tu. La noi, în Moldova, așa se spune. Fasole prăjită. E numai bună cu niște bucăți delicioase de cârnați de casă sau cu ceva costiță afumată. Un deliciu românesc!
Așadar, dacă ai poftă de o porție de fasole prăjită ca-n Moldova, iată care sunt ingredientele de care ai nevoie:
Ingrediente:
– 400 g fasole
– 2 cepe mari
– 2 morcovi
– un gogoșar
– dafin
-200 ml ulei
– 2-3 linguri pastă de bulion
– mărar și pătrunjel proaspăt
– sare și piper
Mod de preparare:
Alege boabele de fasole (mai ales dacă sunt de la țară), spală-le bine, apoi las-le peste noapte la înmuiat. A doua zi, scurge-o de apă și desigur, pune-o în altă apă proaspătă. Se pune la fiert pentro o oră și dacă vrei să eviți durerile de burtă, ar trebui să o mai scurgi încă o dată înainte de a pregăti această minunată rețetă.
Cât timp fierbe, poți toca mărunt ceapa, apoi o pui la călit în ulei încins până când capătă o culoare aurie. În acel moment, adaugă cele 2-3 linguri de bulion diluat cu puțină apă. Amesteci bine, apoi poți adăuga și restul legumelor tocate mărunt.
Când fasolea este fiartă (poți verifica un bob de fasole dacă e fiert), adaugă întreaga compoziție peste fasole. Atenție! Apa trebuie să fie scăzută, altfel îți va ieși o ciorbă de fasole.
Amestecă bine, adaugă o frunză de dafin și mai lasă totul la fiert pentru maximum 20 de minute.
Se condimentează după gust. Verdeața tocată mărunt se adaugă după ce ai luat oala de pe foc.
Poftă bună!