Există dragoste la prima vedere?

Dragoste

Dragoste la prima vedere.

Te-ai întrebat adesea dacă există așa ceva. Cât este dragoste și cât de mult influențează hormonii acest proces? Iar chimia dintre voi o poți crea sau apare pur și simplu? Cei mai mulți dintre noi ne-am gândit adesea la conceptul de dragoste la prima vedere și am decis să obținem niște răspunsuri.

Răspunsul la întrebarea dacă există dragoste la prima vedere este da. Probabil că se întâmplă mai mult în rândul bărbaților, pentru că aceștia sunt mai vizuali, dar îți poți aminti momentul în care ai simțit o atracție instantanee pentru cineva pe care abia l-ai cunoscut. Aceasta are un scop practic – în regnul animal, nu ai timp trei luni să-ți discuți preferințele, ci ai nevoie de scântei instant pentru a începe procesul de reproducere.

Adesea, ne îndrăgostim la prima vedere de cineva care se încadrează în standardele noastre inconștiente stabilite pentru prima întâlnire. De exemplu, dacă un bărbat ar avea pielea închisă la culoare și și-ar iubi mama foarte mult, atunci probabil că unele dintre criteriile lui inconștiente vor include elemente precum: posibila iubită ar trebui să aibă pielea albă și să fie la fel de grijulie ca mama sa. Bineînțeles, nu este atât de simplu, criteriile pot fi foarte complexe și pot include sute de elemente. Ce se va întâmpla dacă acel bărbat va întâlni o femeie care are astfel de trăsături? Mai mult, este și atractivă? Cel mai probabil, bărbatul va dezvolta o pasiune instant pentru ea, sau cum se spune, o dragoste la prima vedere. Persoanele care se îndrăgostesc la prima vedere cred în ideea de suflet pereche. Dar înțelegând cum funcționează dragostea la prima vedere, vei putea să treci peste astfel de credințe.

De asemenea, oamenii de știință au folosit scanarea creierului pentru a afla că diferite părți ale cortexului prefrontal medial sunt responsabile pentru judecățile anticipate cu privire la atracția fizică și dacă persoanele pe care le vede sunt sau nu compatibile în doar câteva milisecunde de la prima vedere. Cele mai recente descoperiri, publicate de Jurnalul de Neuroștiință, arată că, în primele milisecunde de când întâlnești pe cineva, atractivitatea fizică este evaluată de către cortexul paracingulat, iar cortexul prefrontal rostromedial este responsabil pentru deciziile mai profunde despre compatibilitatea persoanei.

DragosteTe-ai întrebat vreodată de ce te simți atât de bine când te îndrăgostești? Specialiștii au explicat că unele dintre cele mai puternice circuite ale creierului pentru plăcere sunt declanșate. Principala substanță implicată este dopamina, care produce sentimente de euforie, energie, insomnie și concentrarea atenției asupra iubitei. Biologic vorbind, experiența este similară consumului de cocaină.

Este vorba de momentul potrivit atunci când te îndrăgostești la prima vedere? Cu siguranță, contribuie la proces. Partenerul perfect poate sta chiar lângă tine la o petrecere, iar tu nu îl observi. La fel s-ar întâmpla și dacă ai fi prea ocupată cu munca, implicată într-o altă relație sau preocupată cu altceva. Dar dacă abia te-ai mutat într-un nou oraș, ți-ai revenit după o relație amoroasă, ai început să câștigi destui bani pentru a întreține o familie, treci printr-o perioadă de suferință sau ai mult timp liber, este mai probabil să te îndrăgostești la prima vedere.

Câteodată însă, te gândești la faptul că ai cunoscut persoana perfectă pentru tine, cu toate că nu ți-a făcut o impresie prea bună la prima vedere. Răspunsul este simplu: fie nu se încadra în criteriile tale deloc la început, fie cauți anumite caracteristici care nu pot fi observate la prima întâlnire. De aceea, oamenii care țin cont de aparențele fizice sunt mai susceptibili de dragoste la prima vedere decât ceilalți.

Tu crezi în dragoste la prima vedere?

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment