Eu cum am venit pe lume?

Cea mai grea meserie din lume este cea de a fi mamă. Este al naibii de complicat. Nu vorbesc din propria experiență, dar am suficienți oameni lângă mine care au copii. Cel mai greu este atunci când copilul tău merge la școală sau la grădiniță. Exact atunci când interacționează cu alți copii, atunci puiul tău începe să pună mai multe întrebări.

Întrebarea mea este: ce îi vei spune copilului tău atunci când te va întreba cum a venit pe lume? Intri într-o joacă sau îi vei spune cât se poate de mult adevărul?

Haideți să va spun o întâmplare a unei colege de birou. Colega mea are o fetiță de 6 ani. Anul acesta cea mică a intrat la școală, clasă 0. Toate bune și frumoase până ce fiica sa a întrebat-o cum a ajuns pe lume! La această întrebare colega mea a înmărmurit, apoi i-a spus că ea a fost în burtica ei și pentru a o naște a trebuit să i se taie burtica. Nimic fals, însă nașterea a avut loc pe cale naturală, nu prin cezariană, așa că putem spune că și-a mințit fiica. Nu știu ce scenariu și-a făcut fetița, dar nu mi s-a părut descriere tocmai potrivită a mamei. Toate astea doar pentru că i-a fost rușine să îi spună cum e nașterea naturală. Eu am avut o comunicare deficitara cu mamă când eram mică, însă când m-am mărit am vorbit mult mai degajat. Cu toate astea, nici acum nu o văd pe mama relaxată când e vorba de discuții despre sex sau alte subiecte considerate tabu.

cum-am-venit-pe-lumeSe știe dintotdeauna că cei mici se explorează în diverse forme încă de la câteva luni ale vieții. Copiii de până la 2 ani nu știu să vorbească, dar sunt foarte atenți la tot ce spui. Vă recomand în momentul când îi schimbați să vorbiți cu ei, să spuneți clar fiecare părticică a corpului. Chiar dacă nu pot vorbi, copiii sunt foarte receptivi și înțeleg. Repetând foarte clar fiecare părticică a corpului său, îl ajuți astfel să înțeleagă și să știe cum se numește fiecare zonă a corpului.

Între 3 și 5 ani, copiii încep să-și exploreze întreg corpul. Acest lucru este perfect normal. Și tu ai făcut același lucru când erai de vârsta lui. Nu-l certa, explică-i mai bine și pe înțelesul lui de ce simte nevoia să se atingă în unele părți ale corpului. Fii sincer cu copilul tău și oferă-i sprijin acordându-i multă atenție.

După vârstă de 5 ani, copiii încep să pună mai multe întrebări de genul: „Eu cum am venit pe lume?”, „Ce este ăla un gay?” etc. Nu te inhiba și vorbește-i deschis. Bineînțeles că trebuie să îi cunoști gradul de maturitate al copilului. Unii copii sunt mai maturi și/sau au o înțelegere mai bună decât ceilalți copii. Nu trebuie să îl cerți sau să-l îndepărtezi, ci încearcă să-i răspunzi astfel: „Mă bucur că m-ai întrebat acum asta.”, „Aceasta este o întrebare bună.”, „Vrei să descoperim împreună răspunsul?”.

Relația dintre copii și părinți va fi întotdeauna una reticentă dacă există reproșuri unii către alții. Comunicarea este importantă nu doar între relațiile dintre adulți, ci și între adulți și copii. Dacă nu îți apropii copii de la vârste fragede, mai târziu va fi mult mai greu. Discutați, jucați-vă și împărtășiți totul împreună. Nu e greu, ci doar să vrei să ai o familie fericită.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment