Este comestibilă coaja de mango sau nu?

coaja de mango

Te-ai gândit vreodată că poți mânca coaja anumitor fructe? Coaja pe care, de cele mai multe ori, o arunci. Acest articol îți va dezvălui dacă este comestibilă coaja de mango sau nu.

Mulți oameni aruncă coaja de mango la gunoi, dar oare acolo îi este locul? Se pare că aceasta poate fi consumată la fel ca și fructul. Sunt multe alte fructe ale căror coji sunt comestibile și noi nu știm.

Pot să mănânc coaja de mango?

La fel ca orice altă coajă, nu este vorba dacă poate fi sau nu mâncată. Tot ce contează este să știi ce conține aceasta. Trebuie să iei în considerare ingredientele active pe care le are. Această coajă are un conținut mare de antioxidanți și un compus numit urushiol. Acest compus este o toxină care poate prezenta aceleași efecte secundare ca atunci când consumi iederă otrăvitoare.

Dacă ești o persoană sensibilă la acest compus, evită să consumi coaja pentru posibilele efecte adverse pe care le-ai putea avea.

În cazul în care ai mâncat și prezinți simptome precum gât inflamat, iritații pe piele și stări de vomă, mergi de urgență la medic.

Dacă unii oameni nici măcar nu se gândesc să mănânce așa ceva, există și persoane care o consumă. Coaja are un gust ciudat, nu foarte plăcut, ușor dur. Cu toate astea, oamenii care o mănâncă spun că o fac pentru beneficiile pe care le oferă. Coaja de mango este la fel de sănătoasă ca și fructul de mango.

Carbohidrații și zaharurile se regăsesc în carnea fructului de mango, însă nici coaja nu e de aruncat. Aceasta conține suficienți nutrienți pentru a fi consumată și are foarte puține calorii.

Ce conține coaja de mango?

Așa cum am menționat, coaja de mango este slabă în carbohidrați și zaharuri. În schimb are un conținut mare de vitamina A, vitamina C, fibre și fitonutrienți.

Numărul caloriilor nu poate fi luat în calcul decât dacă ai de gând să mănânci o cantitate mare. Nu este recomandat să consumi foarte multă coajă din cauza că are în componență urushiol.

Cum să mănânc coaja de mango?

O poți consuma în foarte mult modalități. Poate fi amestecată cu alte fructe și astfel să obții o salată delicioasă de fructe.

Dacă ești consumator de chipsuri, poți usca coaja și o poți consuma cu diferite sosuri. La fel cum faci cu chipsurile nesănătoase din cartofi. Gătind coaja de mango, riscul efectelor adverse scade.

Poate fi parte dintr-o salată de rădăcinoase în care ai morcov, țelină și altele. Cu puțin ulei, oțet și sare va fi ceva special. Vei îmbina dulcele cu acru și sărat. Aceasta poate fi servită alături de fripturi, tocană sau simplă.

Este foarte important să speli fructul de mango foarte bine, înainte de a fi consumat. Indiferent că vei consuma sau nu coaja. Există posibilitatea ca acesta să aibă un conținut mare de pesticide și de alte prafuri toxice.

Ai grijă când cumperi mango. Acesta trebuie să fie bine copt altfel nici fructul nici coaja nu vor putea fi consumate. Dacă l-ai cumpărat așa, lasă-l pe masă sau la soare și consumă-l când e copt suficient.

Foto: Pixabay

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment