Episodul 14: Încurcate sunt drumurile problemelor

Cosmina Tudosa

“Am așa un gol în stomac, de nici nu știu…” și plânge.
“Îhm. Respiră și zi-mi de ce”.
O problemă fără rezolvare”, mi-a spus. Măi, să fie! Aproape că am fost corijentă la matematică, dar tot am reținut că fiecare problemă are o soluție, fie că ajungi la ea printr-o metodă, fie prin alta. Și uite așa, după mai bine de 11 ani, am înțeles de ce trebuia să învăț matematica.

Dacă am învăța cu toții să ne recunoaștem fiecare stare emoțională cu adevărat, am fi mai fericiți.

Vezi tu, câteodată e bine să ai conversații cu tine. Ai adrenalina până-n gât și ți s-a întunecat privirea? Ok, e nasol. Dar poate fi mai nasol de atât? Nu prea. Creierul tău are deja ilustrat cel mai rău scenariu, de aia ți-e și frică. De aia nici nu mai vezi soluția, căci așa cum spunea profu’ de mate, “încurcate sunt drumurile problemelor”.
Și zic așa: Faci parte din specia umană, deci ai un instinct de supraviețuire. Imaginează-ți că te așezi pe un scăunel în fața ta. În fața ta nu mai ești tu, ci cea mai importantă ființă pentru tine. Ce i-ai spune dacă ai vedea-o așa? Ce ai face dacă pe ființa din fața ta o vezi plângând? Ai îmbărbăta-o? Ai asculta cu atenție și ai găsi o soluție? Sau i-ai recunoaște fiecare emoție în parte și ai empatiza cu ea? Parcă se simte mai bine, nu-i așa? De câte ori nu te-a făcut o prietenă sau un prieten să te simți mai bine? De ce n-ai face asta și cu tine însuți?
Atât de simplu e. Noi nu mai știm să ne iubim. Nu mai știm nici să ne respectăm. Pentru că suntem prea ocupați să facem lucrurile astea pentru altcineva. Oricine altcineva, dar nu pentru noi. Și mă întreb de ce? N-ar trebui să fie asta o prioritate pentru toată lumea “întâi să te iubești pe tine însuți, ca mai apoi să poți oferi aceeași iubire?”.

Cu o explicație mai logică, lucrurile stau în felul următor: Poți avea două tipuri de probleme: cele care țin direct de tine și cele care țin de o terță persoană/lucru/fapt.
Problemele care țin de tine însuți pot fi: frustrarea, furia, frica, regretele, mania, auto-învinuirea. Sunt numai câteva exemple. Și acum ca să revin la explicația de mai sus, dacă te-ai fi iubit suficient, ai mai avea toate temerile astea? Dacă te-ai iubi și ți-ai oferi suficient credit încâ să crezi că poți face orice (dispare frica), că meriți să primești (dispare frustrarea), că ai voie să greșești (dispare auto-învinuirea) și să înveți (dispar regretele) sau să înveți să ierți, ca să dispară și furia?
Problemele care țin de alte persoane, lucruri sau fapte. Mai ții minte că-ți spuneam că trebuie să te iubești pe tine însuți mai întâi? Și dacă faci asta, vor dispărea și emoțiile alea negative? Îhm.
Asta înseamnă că nu vei avea regrete dacă faci o alegere greșită pentru că acum vei ști să fii un om asumat.
Frustrarea care de multe ori duce la invidie? Sau la răutăți față de alții sau chiar față de tine? Păi dacă ai înțelege că meriți să primești, vei ști ce ai de făcut ca să nu simți gustul frustrărilor. Nu ți-e bine, nu stai. Nu e ceea ce tu cauți? Același lucru. Pleci.
Știi când stai chircit în colț de pat și te gândești că ai dat-o în bară? Și te simți de parcă stă profu’ ăla rău lângă tine și-ți arde câteva la palmă? Ai face bine să-l ierți, ca să nu mai fii atât de furios. Criticile nu sunt bune. Analiza, da.

Greșelile sunt lucruri bune nereușite

Nu știi niciodată de la început că urmează să faci o greșeală. Cel mult, poți avea îndoieli. Însă, dacă ai făcut o alegere, asumă-ți. Greșeala e o lecție, pe care într-o formă sau alta, ai luat-o în calcul de la început. Învață și a doua oară nu mai repeta aceeași greșeală, altfel n-ai timp pentru toate. Iar greșelile sunt lecții. De fiecare dată. 

Cu drag,
Cosmina

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment