Din ce motiv albește părul

albirea parului

De ce albește părul

Primele fire de păr alb îngrijorează majoritatea oamenilor, mai ales femeile, întrucât părul alb sau grizonant este asociat îmbătrânirii. Deşi uneori chiar este un semn de îmbătrânire, adesea firele cărunte apar cu mult înainte de vârsta a treia. Află de ce părul albeşte odată cu trecerea timpului.

Ce determină culoarea părului

Culoarea părului, la fel ca şi cea a pielii, este dată de un pigment numit melatonină. Responsabile de producerea acestui pigment la nivelul foliculilor sunt celulele numite melanocite, dând culoare fiecărui fir de păr. Producţia de melanină este influenţată de mai mulţi factori, precum genetica, dezechilibrul hormonal sau carenţele de vitamine. Pe măsură ce înaintăm în vârstă melatocitele îşi încetinesc activitatea şi astfel, părul îşi pierde treptat culoarea.

Rasa este de asemenea un factor care determină momentul la care începem să albim, iar din acest punct de vedere oamenii de culoare stau cel mai bine, ajungând să aibe primele fire de păr în jurul vârstei de 40-45 de ani, urmaţi de asiatici, cărora primele fire cărunte le apar între 35-40 de ani, în timp ce caucazienii observă primele fire albe după împlinirea vârstei de 30 de ani.

Cu toate acestea, primele fire albe pot apărea şi până în 20 de ani, iar părul acestor oameni albeşte de regulă mai devreme decât în cazul majoritatăţii. Există însă şi cealaltă extremă, în care unele persoane pot ajunge la vârste înaintate, 70-80 de ani, fără a avea prea multe fire albe.

Ce influenţează producţia de melatonină

albirea paruluiExistă mai multe teorii care explică de ce unii oameni încărunţesc mai devreme, iar alţii mai târziu. Dintre acestea, cea mai comună justificare este factorul genetic. Cu alte cuvinte, cu cât părinţii şi bunicii noştrii au albit mai devreme, cu atât sunt mai mari şansele ca şi noi să păţim acelaşi lucru şi să albim în preajma aceleiaşi vârste.

Un alt factor ce poate influenţa apariţia primelor fire albe ţine de nutriţie, o carenţă de vitamina B12, care se găseşte în principal în alimentele de origine animală, putând accelera albirea părului. Fumatul sau afecţiunile netratate ale tiroidei contribuie de asemenea la albirea prematură.

Deşi multă lume e de părere că stresul şi nervii pot determina încărunţirea, cei mai mulţi oameni de ştiinţă sunt de părere că cei doi factori nu influenţează culoarea părului, sau o influenţează într-o mică măsură şi pe perioade îndelungate de stres.

Ce poţi face dacă esti predispus albirii premature

Având în vedere că nu s-a descoperit încă modul în care procesul să devină unul reversibil şi să ne recăpătăm culoarea părului, alternativele rămân cele tradiţionale, iar vopseaua permanentă face minuni când vine vorba de acoperirea firelor albe.

Cât despre mitul conform căruia poţi albi dacă te vopseşti, acesta este fals, întrucât vopseaua nu influenţează producţia de melatonină, însă impresia poate fi creată de o perioadă lungă în care părul este vopsit, iar albirea nu poate fi observată decât atunci când se renunţă la vopsire.

Indiferent dacă primele fire albe vă apar la 20 sau la 50 de ani, un stil de viaţă sănătos vă poate păstra corpul tânăr o perioadă mai lungă de timp. În ceea ce priveşte bărbaţii, care mai rar apelează la colorarea artificială a părului, nu uitaţi că sunt o mulţime de vedete care fac din această culoare un stil aparte şi care le dă un farmec deosebit.

Sursă foto: wallpaperup.com

 

 

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment