Detoxifierea de relaţiile toxice – Simptome şi tratament

Detoxifierea de relaţiile toxice – Simptome şi tratament

Cu siguranţă aţi întâlnit oameni în prezenţa cărora nu v-aţi simţit bine sau care vă storceau şi de ultima picătură de energie.  Relaţiile cu astfel de persoane au un grad mare de toxicitate pentru întreaga ta sănătate psihică.

Cum îţi dai seama că ai o relaţie toxică?

1. Referindu-mă la relaţia de cuplu, primul semn apare odată cu discuţiile contradictorii. Iată un prim scenariu: ţie îţi place să ieşi, lui, nu. Tu vrei la film sau în vacanţă cu el, însă el, nu. Aşa apar primele frustrări într-o viitoare relaţie toxică.

2. Lipsa de încredere. De fiecare dată când unul dintre parteneri nu poate avea încredere în celălalt se creează o stare de disconfort. Lucrurile devin cu atât mai toxice când celălalt minte sau înşală. Şi dacă la început, importanţă acestor evenimente poate părea mică, în timp minciunile devin grosolane. Rezultatul? Toxine grămadă până când sufletul şi mintea devin intoxicate.

3. Stări de vinovăţie. Când simţi nevoia să te învinovăţeşti pentru greşelile celuilalt poate că ar trebui să ai curaj să înfrunţi realitatea şi să accepţi faptul că  ți-ai proiectat singur o imagine a partenerului de viaţă care nu are nicio legătură cu ceea ce se întâmplă de fapt. Cu siguranţă toţi avem aşteptări, care mai devreme sau mai târziu ne vor fi înşelate dacă nu suntem lângă persoana potrivită.

4. Nu-ţi oferă nimic. Nicio bucurie, atenţie sau afecţiune. Când te afli lângă un om incapabil să te completeze sau incapabil să se adapteze la viaţa în doi, mai bine renunţi. Te vei simţi lipsit de viaţă, dezamăgit, până când în cele din urmă ajungi să te mulţumeşti cu nimic. Iar tu poți mai mult decât atât, nu-i așa?

Cele prezentate mai sus sunt doar câteva semnale că te afli într-o relaţie toxică.

Din punct de vedere medical, stresul acumulat într-o astfel de relaţie poate duce la distrugerea leucocitelor, responsabile cu imunitatea şi aciditate crescută în organism, favorizând dezvoltarea viruşilor, paraziţilor sau a celulelor anormale.

detoxifierea-de-relatii-toxiceDin punct de vedere psihologic, apar sentimente de frustrare, stima de sine scăzută, depresie, tristeţe sau chiar lipsa de încredere în oameni.

Cum faci o detoxifiere emoţională rapidă?

1. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să accepţi faptul că te afli într-o relaţie toxică. Dacă nu te simţi TU alături de o persoană, fugi mâncând pământul.

2. Nu-l învinui pe celălalt pentru ceea ce ţi se întâmplă. Dacă accepti lucrurile care ţie nu-ţi plac, înseamnă că nu te iubeşti suficient de mult. Ce persoană ar sta într-o relaţie în care suferă, dacă nu una care nu se iubeşte suficient de mult?

3. Pune punct. Punct şi nu virgulă. Oamenii nu se schimbă niciodată şi dacă o vor face de dragul cuiva există posibilitatea ca la un moment dat să nu se mai simtă în largul lor, astfel că vor reveni la vechile obiceiuri.

4. Pune punct trecutului. Este greu să te raportezi doar la prezent, însă până la urmă, trecutul e un fapt şi atât. S-a întâmplat, nu mai poţi face nimic în privinţa asta. Rămâi doar cu înţelepciunea şi experienţa acumulată.

Următorul pas este să faci lucrurile care îţi plac: ascultă muzică, dansează, du-te la masaj, la film, în vacanţă. Orice ştii că te-ar relaxa.

Nu mai relua relaţia. Cu siguranţă există şi sentimente sau amintiri frumoase, dar nu te lăsa păcălit de melancolie.

Apelează la prieteni. Dacă simţi că nu poţi de unul singur, apelează la prieteni, rude sau chiar psiholog.

Când te vei simţi în sfârşit liniştit şi pregătit să primeşti lucrurile care ţi se cuvin, fii sigur că le vei primi.

Tu cum procedezi când te afli în relația nepotrivită?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment