Despre narcisism – Cine sunt cei care suferă de narcisism?

Despre narcisism – Cine sunt cei care suferă de narcisism?

Narcisismul este o trăsătură de personalitate care se manifestă prin egoism, vanitate și dragoste exagerată, patologică, pentru propria persoană.

Termenul de narcisism a fost introdus de Havelock Ellis (mai târziu a fost dezvoltat de Freud în cartea din 1914 On Narcissism) după Narcis, care, în mitologia greacă, era un tânăr frumos, fiul nimfei Liriope și al râului Cephios. Narcis era un tânăr care s-a îndrăgostit patologic de propria reflexie din apă. Freud credea că narcisismul este parte esențială a tuturor dintre noi de la naștere.

Narcisismul apare într-o oarecare măsură încă de când suntem bebeluși, pentru că bebelușul simte că este centrul universului și cel mai important. În următoarea fază, părinții sunt percepuți ca fiind nemuritori și atotputernici. Narcisismul în această etapă se numește narcisism primar. În momentul în care părinții lipsesc din viața copilului (fizic sau emoțional), pot apărea sentimente de supraevaluare sau subevaluare a individului.

De regulă, adulții care suferă de narcisism sunt rezultatul unor dezamăgiri sau al unor deziluzii față de persoanele importante din copilăria lor. Cel care suferă de această afecțiune prezintă o lipsă de empatie și/sau dependență de ceilalți, simte nevoia să se laude, să primească atenție constant, dar mai ales este lipsit de sensibilitate față de cei din jurul lui. Poate deveni arogant, sadic, uneori paranoic, vede lumea în alb și negru, oameni pe care fie îi admiră, fie îi devalorizează. Pentru ei nu există persoane cu bune și cu rele.

NarcisismulAdultul narcisist are o părere foarte bună despre el: dacă este lider se așteaptă de la angajați să îl admire, să-i absoarbă fiecare cuvânt, să-l laude. Dacă nu este un conducător, se va considera cel puțin egal șefului său și nu va recunoaște niciodată superioritatea celorlalți.

Își asumă locurile cele mai bune: își va dori întotdeauna să ocupe cel mai bun loc din avion, la cinema, biroul cel mai spațios.

Este manipulator și invidios: va face orice să obțină tot ce își dorește, va seduce pe oricine fără scrupule și în egală măsură va fi indivios pe oricine și orice fără un motiv concret.

Își iubește chipul: dacă are resurse financiare va face tot posibilul să arate bine, să poarte haine scumpe, unice dacă este posibil, astfel încât să nu mai existe nimeni ca el.

Să fii puțin narcisist poate aduce și avantaje, atâta timp cât nu cazi într-o extremă: știm cu toții că încrederea și stima de sine te pot face mai sigur pe tine, ceea ce îți poate aduce succesul în nenumărate domenii.

Dezavantajele unui narcisist sunt mai multe decât avantajele: riscă să aibă depresie, comunicarea este defectuoasă, pentru că este manipulator, nu va fi niciodată sincer, dar mai ales va fi egoist fără a putea oferi mare lucru celor din jur.

TIPS: Dacă ai un șef narcisist ai grijă să nu strălucești în fața lui dacă vrei să mai ai job-ul respectiv, iar dacă îți este coleg, va trebui să ai aceeași grijă pentru că nu îți va face rău fără să aibă mustrări de conștiință.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment