Dereglarile hormonale – Simptome si tratament

Dereglarile hormonale – Simptome si tratament

Hormonii sunt foarte importanti pentru sanatatea organismului unei femei, pentru ca atunci cand apar dereglarile hormonale sunt afectate ovulatia, fertilitatea, intreaga stare de spirit, cat si apetitul sexual. Pe scurt, cand hormonii o iau razna, aparatul reproducator al femeii este influentat negativ.

Lunar se produc hormoni precum progesteronul si estrogenul. Sunt hormoni care au nevoie de echilibru pentru a nu afecta sanatatea femeii. Menopauza si simptomele acesteia apar atunci cand exista un deficit de estrogen.

Foarte important este stilul de viata al femeii: alimentatia, sport, stresul, emotiile, varsta si ovulatia.

Semne ca suferi de o dereglare hormonala:

– acneea

– ten gras

– oboseala

– pilozitate excesiva (par)

– depresie

– dureri de cap

– modificari ale menstruatiei

– cresterea in greutate

– diminuarea apetitului sexual

– ameteala

– alergii

– retentia de apa

-endometrioza

– cresterea temperaturii bazale a corpului

– infectii ale tractului urinar.

Estrogenul la un nivel ridicat se intalneste de regula in cazul femeilor cu varsta de peste 35 ani. Problema intervine atunci cand femeile ignora acest aspect sau mai ales atunci cand au informatii gresite si adopta terapia de subtitutie hormonala fara ca acest lucru sa fie necesar, ajungand la un exces de estrogeni.

Un nivel scazut de estrogen poate sa apara datorita unor boli autoimune, a histeroctemiei, chimioterapiei sau radioterapiei. Si femeile cu o masa scazuta de greutate si care practica sport de performanta pot avea un nivel scazut de estrogen. Efectele estrogenului la un nivel scazut sunt neplacute, pentru ca pot cauza atrofia vaginala si durere in timpul actului sexual.

Simptomele estrogenului scazut sunt:

– oboseala

– insomnie

– atrofie vaginala

– scaderea apetitului sexual

– piele uscata

– artrita

– ateroscleroza

– atac de panica

Progesteronul: un nivel ridicat de progesteron poate fi datorita anticonceptionalelor si cel mai adesea provoaca somnolenta si oboseala. Cel mai frecvent simptom este uscaciunea vaginala si sensibilitatea sanilor.

Daca ai suspiciuni ca suferi de dereglare hormonala, consulta un medic obstetrician, endocrinolog sau ginecolog. Astfel de dereglari pot avea consecinte grave, precum infertilitatea, chisturi ovariene, mamare.

Tips: Acest articol nu inlocuieste consultul unui medic. Nu ezita sa consulti medicul daca te confrunti cu unul din simptomele de mai sus.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment