Dependența de telefonul mobil

Dependența de telefonul mobil este o boală nouă a omului modern. Se pare că mai mult de două treimi din utilizatorii de telefoane mobile refuză să se despartă de ele, chiar și pentru perioade scurte de  timp, verificându-le obsesiv într-o singură zi, acesta fiind primul semn că au devenit dependenți de telefonul mobil.

Dependența de telefonul mobil are deja un nume: nomofobia (no mobile phone phobia) și se manifestă printr-o teamă sau anxietate atunci când o persoană și-a uitat telefonul acasă, când rămâne fără baterie sau când nu se află sub aria de acoperire. Un studiu publicat recent în SecurEnvoy arată că fobia afectează un procent de 66% din utilizatorii telefoanelor mobile, procent care este în creștere față de anul trecut.

dependenta-de-mobilÎn anul 2008, studiul arăta că bărbații erau mai afectați decât femeile, însă în prezent procentul femeilor afectate de nomofobie este mai mare la femei decât la bărbați.

Pe lângă nomofobie, specialiștii au identificat un alt sindrom: Sindromul telefonului-fantomă, conform căruia utilizatorii lor au senzația că le sună sau vibrează telefonul, deși lucrul acesta nu se întâmplă, cât despre procent, se pare că este unul îngrijorător: 83%.

Un alt semn că suferi de o dependență serioasă este nevoia de a răspunde imediat la un sms sau e-mail care nu este neapărat necesar. Pentru a preîntâmpina o astfel de situație, majoritatea utilizatorilor își verifică telefonul înainte și după ce s-au trezit, ba mai mult decât atât, au grijă ca telefonul să rămână lângă pat pe o noptieră.

Ignorarea celor din jur este principala problemă: dependenții de telefonul mobil au predispoziția de a-și ignora rudele, prietenii sau chiar partenerul de viață, telefonul fiind în permanență pe masă, deși nu așteaptă niciun apel. Pentru cei care dețin un smartphone se mai adaugă ceea ce psihologii americani numesc fear of missing out (teama de a nu pierde lucruri interesante postate de alte persoane).

Adicția de telefonul mobil poate deveni periculoasă pentru un individ atunci când lasă lucrurile importante deoparte în favoarea telefonului. Astfel de dependențe se tratează în clinici specializate, ceea ce în România lipsesc. În Marea Britanie sau SUA există deja clinici specializate pentru dezintoxicarea de telefonul mobil, pacienții fiind supuși la renunțarea mobilului pentru 10 zile, timp în care beneficiază de terapie și diverse tehnici de distragere a atenției.

Persoanele dependente de telefon se tem că se vor deconecta de lumea exterioară, deși se pot pune la curent cu toate noutățile care apar și mai târziu, fără a fi necesar să renunțe la momentele importante petrecute cu familia sau prietenii.

Tu crezi că ești dependent de telefonul mobil?

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment