Deficiența de vitamina D este corelată cu un risc crescut de schizofrenie și depresie

Deficiența de vitamina D nu afectează numai sănătatea oaselor, ci și sănătatea mintală a oamenilor. Conform studiilor, deficitul de vitamina D este corelat cu schizofrenia și depresia.

Care este legătura dintre deficiența de vitamina D și riscul de schizofrenie și depresie?

Un făt în dezvoltare depinde de mama sa pentru nutriție. Dacă mama are o deficiență de vitamina D, la fel are și copilul său. Într-un studiu publicat în revista Scientific Reports, cercetătorii de la Universitatea Aarhus din Danemarca și Universitatea din Queensland, Australia, au analizat efectele deficienței prenatale de vitamina D asupra riscului de apariție a schizofreniei mai târziu în viață. Aceștia au măsurat nivelul de vitamina D al copiilor născuți în Danemarca între 1981 și 2000.

Cercetătorii au raportat că bebelușii născuți cu un nivel scăzut de vitamina D au fost supuși unui risc cu 44% mai mare de a dezvolta schizofrenie la vârsta adultă. Mai mult, această deficiență la nou-născuți reprezintă cauza pentru aproape 8% dintre toate cazurile de schizofrenie din Danemarca. Oamenii de știință au emis ipoteza că femeile gravide din Danemarca au un deficit de vitamina D din cauza lipsei expunerii la soare în timpul lunilor de iarnă. Cercetătorii au sfătuit femeile însărcinate să se asigure că organismul lor are suficientă vitamina D pentru a preveni riscul crescut pentru copiii lor și pentru a reduce cazurile de schizofrenie.

Lipsa de vitamina D este corelată cu depresia în viața adulților

Un alt studiu a examinat efectul deficienței de vitamina D asupra incidenței depresiei la vârstnici. Cercetătorii de la Trinity College din Dublin, Irlanda, au studiat aproape 4.000 de locuitori ai comunității în vârstă de cel puțin 50 de ani. Au fost măsurate nivelurile de vitamina D și depresie la începutul studiului și apoi în cel de-al doilea și cel de-al patrulea an.

Cercetătorii au descoperit că deficiența de vitamina D a fost asociată cu o creștere de 75% a riscului de a dezvolta depresie. Rezultatele au rămas aceleași chiar și după ce au fost luați în considerare alți factori, cum ar fi simptomele depresive, bolile cardiovasculare, bolile cronice și activitatea fizică. Aceste constatări sugerează că deficitul de vitamina D ar putea crește probabilitatea apariției depresiei mai târziu în viață.

Cercetătorii recomandă îmbunătățirea nivelului de vitamina D din organism, deoarece acest lucru ar putea reduce riscul de depresie. Acest lucru ar putea avea implicații semnificative, având în vedere că numărul persoanelor cu deficit de vitamina D a crescut în ultimele două decenii. Mulți oameni își petrec prea mult timp în interior și au o alimentație nesănătoasă.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment