De ce urăște copilul o mamă vitregă?

S-au făcut filme și s-au scris cărți despre cât de mult urăște copilul o mamă vitregă și de cele mai multe ori, imaginea unei mame vitrege nu este nici pe departe una plăcută. Cumva, o mamă vitregă este mai respinsă decât figura tatălui vitreg.

Poveștile din filme sunt acelea când copilul este ignorat de tată, iar mama vitregă este rea și ostilă. Dar când realitatea nu este așa? Când mama vitregă încearcă din răsputeri să se apropie de copil și acesta nu vrea? Cine este vinovat?

Adevărul este că rolul de mamă vitregă este o adevărată provocare pentru orice femeie și problema nu este a copilului, care consideră că ești un monstru căruia i-ai furat tatăl. Mama era figura afectivă, o persoană centrală în familie, iar orice copil are nevoie de afecțiunea maternă. Este normal ca un copil să respingă orice persoană din exterior care vrea să ocupe acest rol.

Atunci când îți asumi rolul de mamă vitregă trebuie să ai în vedere respingerea, ostilitatea sau chiar agresivitatea copiilor vitregi pentru că ei chiar pot distruge familia nou construită, cu sau fără voința lor.

De ce urăște copilul o mamă vitregă?

1. Copiii îți revin greu din punct de vedere emoțional după divorțul părinților, chiar dacă au trecut mulți ani de atunci, iar suferința lor se transformă foarte ușor în furie către persoana care intră în familia lor.

2. Copiii speră la împacare: chiar dacă sunt mari, copiii încă speră că părinții lor se vor împăca. Dacă tatăl lor se recăsătorește, această speranță dispare și cum copiii au imaginația bogată, le poate răsări ideea de a strica această nouă relație, pentru a da șansa de împăcare.

3. Le e frică de schimbare: copiii au probleme și atunci când li se schimbă învățătoarea și suferă de pe urma acestor schimbări. Imaginează-ți ce se întâmplă în sufletul lor atunci când apare o nouă femeie în viața de familie. Schimbările de orice fel, îi fac să se simtă mai puțin în siguranță, iar dacă noua mamă vitregă vine cu schimbări în viața lor, cel mai probabil o vor urî.

de-ce-uraste-copilul-mama-vitrega4. Frați vitregi: dacă mama lor vitregă intră în noua familie cu alți copii, lucrurile vor fi și mai rele pentru că au senzația că nu vor mai avea aceeași atenție din partea părinților. Încearcă să nu faci diferențe între ei, deși este puțin probabil ca aceștia să nu perceapă nicio diferență, chiar și atunci când nu este.

5. O mamă vitregă este privită ca un impostor: copiii nu au capacitatea de a înțelege de ce părinții lor s-au despărțit. Chiar și atunci când o mamă vitregă nu este vinovată pentru despărțirea părinților, ea este privită ca un uzurpator în familie.

6. Copilul simte că pierde controlul: majoritatea copiilor se simt intimidați de persoanele noi apărute în viața lor și încep să se gândească greșit. De exemplu, dacă a fost obișnuit cu atenția maximă din partea tatălui, în momentul în care apare o mamă vitregă, se vor gândi imediat că tatălui nu-i mai pasă de el.

În astfel de situații, trebuie să ai răbdare și să nu-i impui copilului să te iubească atât de repede. Acordă-i timp, arată-i că ești alături de el în calitate de prietenă și nu de mamă, încearcă să afli ce probleme are, dar nu insista dacă nu vrea să vorbească, lasă-i timp doar pentru el și tatăl lui și nu-l pedepsi niciodată. Dacă sunt probleme de disciplină, spune-i tatălui și încercați să discutați cum puteți rezolva. De cele mai multe ori, un tată devine permisiv pentru că se simte vinovat, însă nu ești tu cea care trebuie să facă ordine în casă, altfel riști să devii renegată.

Nu uita să-i accepți mama naturală, să-i arăți copilului că o respecți și că nu-i vei renega niciodată rolul. Copilul se simte oarecum dator față de mama naturală să nu accepte o mamă vitregă, iar aici intervine și rolul ei. Este posibil ca mama naturală să nu-l mai suporte pe bărbatul cu care are un copil, dar dincolo de sentimentele voastre, copilul trebuie să fie cel mai important. Arătați-i că nu e nimeni vinovat și că noile persoane din viața voastră nu afectează relația de părinți a aceluiași copil.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment