De ce trebuie să consumi urzici

Urzicile apar odată cu venirea primăverii și este o plantă care nu ar trebui să lipsească din meniul din sezonul cald. Încă din cele mai vechi timpuri, consumul de urzici era recomandat pentru curele de detoxifiere, dar și pentru tratamentul diferitelor afecțiuni.

Urzicile conțin o sursă bogată de fier, magneziu, calciu, zinc, fosfor sau potasiu, antioxidanţi şi cantităţi importante de vitamine precum A, C, D, E şi K şi lecitină. Urzica este un bun vitaminizant, mineralizant, energizant, depurativ (ajută sângele să se curețe de toxine) şi tonic.

urziciUrzica poate fi folosită mai ales împotriva căderii părului, a mătreţei,  a acneei sau a diferitelor eczeme, a seboreei, fiind regăsită în componenţa diferitelor creme, tincturi  sau şampoane. De asemenea este recomandată şi pentru tratarea durerilor reumatice, datorită efectului  antiinflamator. Totodată, este un bun diuretic, putând fi folosită ca antihipertensiv sau în afecţiunile renale.

Ceaiul de urzică

Ceaiul de urzică are cele mai multe efecte benefice, fiind un remediu naturist pe care îl poate folosi oricine.
Ceaiul se prepară din două linguriţe de frunze uscate la 250 ml de apă (apa şi planta se fierb împreună). Se lasă apoi 10 minute, după care se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi .

Efectele ceaiului de urzică:

– tratează alergiile şi acneea

– tratează infecţiile urinare

– combate tulburările intestinale, durerile de cap şi problemele musculaturii sau ale articulaţiilor

– îmbunătăţeşte activitatea cardiacă

– tratează diareea sau hemoroizii și dizenteria.

Pulberea de urzică:

Se macină fin rădăcinile şi partea aeriană a urzicii cu ajutorul unei râşniţe de cafea. Pulberea se păstrează în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, timp de 4 săptămâni. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă întreagă, pe stomacul gol.

Tinctura de rădăcină de urzică

Se pun 20 linguri de pulbere de rădăcină într-o sticlă, peste care se adaugă 500 ml de alcool alimentar de 60 de grade. Conţinutul se lasă la macerat două săptămâni, închis ermetic, apoi se filtrează şi se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de 4 ori pe zi, câte o linguriţă.

Sucul de urzică

Se pun în blender 100 g de frunze proaspăt culese, spălate bine înainte şi 150 ml de apă. Se amestecă prin mixare, iar apoi se stoarce şi se filtrează. Se consumă 120 ml de suc, zilnic, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale şi a anemiei.

Utilizări cosmetice

Pentru curăţarea tenului şi eliminarea impurităţilor care apar adesea în cazul unui ten gras se clăteşte faţa cu infuzie preparată dintr-o lingură de urzici uscate la 250 ml de apă. Se fierb, se lasă să stea 10 minute, apoi se strecoară şi se curăţă bine faţa şi gâtul cu un tifon înmuiat în infuzie.

Pentru tenul cu pori deschişi, se pune seara o compresă cu infuzie combinată de frunze şi rădăcină de urzică, care se ţine o jumătate de oră. Tratamentul se face o dată la două-trei zile, având efecte tonice asupra pielii.

Pentru părul gras se recomandă spălarea şi clătirea cu „apă de urzici“. Se pun două mâini de rădăcină de urzică în doi litri de apă rece. Se lasă să stea 10 ore, apoi se dă un clocot, iar după 10 minute se strecoară.

Pentru întărirea şi hrănirea unghiilor se bea o cană de ceai pe zi, preparat din două linguriţe de frunze.

Precauţii
Urzica proaspătă se administrează cu precauţie persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicaţie, deoarece conţinutul ridicat de vitamina K determină o creştere a vitezei de coagulare.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment