De ce sunt unii oameni stângaci?

oameni stângaci

Ești stângaci sau dreptaci?

Indiferent dacă eşti stângaci sau dreptaci, sigur cunoşti o persoană care foloseşte predominant mâna stângă. Te-ai întrebat vreodată ce face diferenţa dintre cele două categorii şi ce determină care mână este cea dominantă?

Din evul mediu şi până în vremuri nu foarte îndepărtate, oamenii stângaci erau consideraţi mai prejos, iar unii credeau chiar că ar fi posedaţi de forţe necurate. În secolul 20 inclusiv, aplicarea de corecţii fizice precum bătaia sau legarea mâinii stângi la spate erau ceva obişnuit, şi aveau rolul de a îl “îndrepta” pe cel care folosea mâna stângă pentru a scrie sau a mânca.

Din fericire, majoritatea oamenilor au început să înţeleagă că a fi stângaci nu este un defect, prin urmare nu e nimic de corectat, şi nici copiii nu ar trebui forţaţi să folosească mâna dreaptă.

oameni stângaciDe ce unii oameni sunt stângaci?

La nivel global, doar unul din zece oameni sunt stângaci. Care dintre mâini este cea dominantă este determinat genetic, iar şansele ca un copil să se nască stângaci sunt de 10%, dacă amândoi părinţii sunt dreptaci, şi respectiv 17% şi 25% dacă unul dintre părinţi sau chiar amandoi sunt stângaci. Aşadar, întrebarea corectă ar fi…

De ce sunt atât de puţini stângaci?

Mâna pe care ajungem să o folosim mai des în diferite activităţi este o trăsătură pe care o moştenim, şi pe care nu o alegem, iar la această concluzie s-a ajuns în urma studierii copiilor în perioada sarcinii. Aceştia duceau la gură şi foloseau mai des mâna cu care ulterior au ajuns să scrie, să mănânce sau să folosească mouse-ul.

Deşi şansele ca un copil să fie stângaci sunt destul de mari, majoritatea oamenilor sunt dreptaci, iar acest lucru se datorează faptului că avantajele pe care le oferă această caracteristică sunt limitate la interacţiunile fizice, precum în cazul unei lupte, prin urmare a fi stângaci nu este o necesitate pentru supravieţuire. Dacă ar fi existat mai multe avantaje, se estimează că jumătate din populaţie ar fi fost stângace, iar trăsătura ar fi fost mult mai des întâlnită.

În plus, multe dintre echipamentele pe care le folosim, incluzând aici şi banalele caiete pe care scriem la şcoală, care se deschid de la dreapta la stânga, sunt concepute pentru dreptaci, iar stângacii sunt nevoiţi să se adapteze. Deci putem spune că şi societatea încurajează oamenii să îşi folosească mai degrabă mâna dreaptă.

Sursă foto: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment