De ce scrisul de mână încă e important în era Internetului

scrisul de mana

Scrisul de mână și relevanța sa în era Internetului

Mai au nevoie copiii din ziua de astăzi să cunoască scrisul de mână? Există o tendință de a considera scrisul de mână o abilitate neesențială, având în vedere nivelul la care au ajuns tehnologiile, chiar dacă cercetătorii ne avertizează că scrisul ne oferă mai multe beneficii. De exemplu, pe lângă conexiunea emoțională pe care o avem noi, adulții, față de modul în care am învățat să scriem, există mai multe cercetări bazate pe ceea ce se întâmplă, în mod normal, cu creierul în curs dezvoltare, atunci când copiii învață să formeze literele pe o pagină.

Știai că prichindeii care scriu mai frumos de mână pot obține note mai bune la școală, pentru că temele lor sunt mai plăcute de citit pentru profesori? Probabil că nu degeaba îți rupeau părinții foile la caligrafie atunci când nu făceai literele perfecte. Voiau să îți ofere toate șansele de a excela. Dar putem oare stimula de fapt creierul copiilor dacă îi învățăm să facă literele de mână?

scrisul de manaScanarea creierului adulților ne dezvăluie o rețea caracteristică, ce este activată atunci când oamenii citesc și include zone care sunt corelate cu procesele motorii. Acest lucru le-a suferat oamenilor de știință că procesul cognitiv de citire poate fi conectat la procesul motor de formare a literelor.

Însă mitul că scrisul de mână reprezintă doar o abilitate motorie este greșit. Folosim părți motorii ale creierului – planificare motorie, control motor – dar ceea ce este foarte important este reprezentat de o regiune a creierului, unde vizualul și limbajul se îmbină, unde stimulii vizuali devin, de fapt, litere și cuvinte scrise. Trebuie să vezi literele în minte, pentru a le reprezenta pe o pagină. Imagistica cerebrală ne arată că activarea acestei regiuni este diferită pentru copiii care au probleme cu scrisul de mână.

Folosirea unei tastaturi și mai ales învățarea poziției literelor fără a te uita la tastatură are avantajul de a crea alte conexiuni în creier, spre deosebire de scrisul de mână, pentru că cei mici folosesc ambele mâini pentru a tasta. Așa că îi putem învăța să fie scriitori hibrizi. Cărțile pentru citit la începutul procesului ne ajută să recunoaștem ușor cuvintele, urmate de scrisul de mână, care ne îmbunătățește ortografia și compoziția. Apoi, în școala primară, putem să apelăm și la tastatură.

În orice caz, trebuie să fim atenți ca mirajul lumii digitale să nu înlăture experiențele semnificative, care pot avea efecte reale asupra creierului în curs de dezvoltare rapidă a copiilor. Scrisul de mână, cu toate literele inegale și alte trăsături, este o modalitate de a ne pune amprenta pe limbajul scris.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment