De ce să consumi smochine?

Romanii, mari consumatori de smochine, credeau că aceste fructe mici, delicioase și foarte dulci, erau un dar de la zeul fertilității. În prezent, în Asia și în Orient, smochinele sunt considerate niște afrodiziace puternice.

Deși sunt fructe de sezon, smochinele uscate se găsesc mereu. Smochinele proaspete au culori variate, de la verde, violet și aproape negru, cu o pulpă a fructului roșie, portocalie sau chiar roz.

consumul-de-smochineConsumul de smochine proaspete oferă organismului uman o energie de 43 kcal la 100 g, iar cele uscate 213 kcal/100 g, de aceea se recomandă consumul de smochine proaspete când se urmărește pierderea în greutate fără a-ți pune sănătatea în pericol.

Fie că alegi să consumi smochine uscate, fie proaspete, acestea sunt foarte hrănitoare datorită conținutului ridicat de vitamina A, vitamina B1, B2, calciu, fier, mangan, sodiu, fosfor și potasiu. De asemenea, smochinele conțin beta-caroten, flavonoide și o enzimă numită ficină, care te poate ajuta să ai o digestie mai bună.

Dacă vei consuma zilnic șase smochine proaspete îți asiguri aproximativ 20% din necesarul zilnic de potasiu, adică de două ori mai mult decât îți oferă o banană mare. Potasiul este un mineral care îți ajută rinichii să funcționeze normal și un electrolit care conduce electricitatea în corp alături de sodiu, clor, calciu și magneziu. Există studii realizate în anul 2001 care atestă că un aport adecvat de potasiu din fructe și legume poate să scadă tensiunea arterială.

Consumul de smochine îți asigură și o sursă importantă de calciu, care ajută la întărirea oaselor. Pentru că smochinele sunt bune pentru digestie, acestea tratează constipația și indigestia. Sunt fructe indicate atunci când ai febră, abcese, boli venerice, otite sau afecțiuni respiratorii și sunt excelente pentru ficat atunci când urmezi un tratament medicamentos agresiv.

Un alt avantaj al smochinelor este că tratează orice zonă inflamată (acnee, coșuri sau abcese). Tot ce trebuie să faci este să lași o smochină proaspătă la cuptor, timp de 30 minute, apoi o tai în două părți egale și se aplică pasta caldă peste zona inflamată.

Acest fruct miraculos este foarte alcalin, motiv pentru care ajută la reglarea ph-ului corpului. Smochinele sunt cunoscute pentru efectul calmant și laxativ, dar mai ales pentru conținutul redus de grăsimi și zahĂR. Sunt bogate în fibre alimentare, ceea ce reprezintă un aliat de încredere în diete. Fibrele conținute de smochine sunt ideale persoanelor obeze pentru scăderea în greutate, dar mai ales pentru protecția oferită împotriva cancerului de colon.

Pectina și benzaldehida (un agent anticancerigen) ajută la scăderea nivelului de colesterol rău.

Pentru un stil de viață sănătos poți consuma trei smochine proaspete în fiecare zi.

TIPS: Rețineți că smochinele uscate sunt bogate în zahăr și au un nivel de calorii de cinci ori mai mare decât smochinele proaspete.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment