De ce oamenii de succes admit când greșesc

Tu ai curaj să-ți recunoști greșelile?

Nu este ușor să recunoști când greșești, însă oamenii de succes și-au dat seama că aceasta este calea către un trai mai facil. Recunoașterea unei greșeli sau gafe se simte ca un fel de înfrângere, ne face să ne simțim vulnerabili și expuși. Ne simțim, câteodată, inadecvați. Poate că acesta este motivul pentru care oamenii continuă dezbaterile la mult timp după ce au fost încheiate. De fapt, oamenii cred, la nivel psihologic, că au dreptate, chiar dacă toate probele indică contrariul. Unul dintre motivele pentru care avem acest comportament este că suntem conduși de instinct și de emoții. Chris Mooney spunea că nu suntem conduși doar de emoții, ci suntem și raționali. Însă raționamentul este tardiv, funcționează greu și, chiar și atunci, nu are un efect complet. Mai degrabă, emoțiile noastre ne pot stabili un curs al gândirii, părtinitor din păcate, mai ales când vine vorba de domenii importante pentru noi. Cu alte cuvinte, dacă întâlnim o situație care ne pune la îndoială convingerile, poate fi extrem de dificil să o acceptăm, chiar dacă este 100% adevărată.

De-ce-oamenii-de-succes-admit-când-greșescDacă realizezi că te-ai înșelat cu privire la ceva, atunci ar trebui să-ți dai seama că au fost și alte persoane în postura ta. Dacă ai impresia că vei putea trece peste asta și să uiți este delirant și jignitor. De aceea, cel mai bine este să recunoști și să rectifici greșelile cât mai curând posibil, sau cel puțin așa au realizat oamenii de succes. În acest proces, va fi mult mai probabil să fii respectat de către oamenii cu care lucrezi. Atât în viața privată, cât și în cea profesională, noțiunea de succes este dependentă de capacitatea fiecăruia de a face și menține relații. Acest lucru nu poate fi realizat fără încredere. În momentul în care admiți că ai făcut o greșeală, ar putea complica situația pe termen scurt. Cu toate acestea, este mai bine să repari problema acum, decât să o lași pe mai târziu.

O parte din reticența pe care o simțim atunci când trebuie să recunoaștem că am greșit pleacă de la teama noastră înnăscută de a da greș. Trăim într-o societate care ne îndeamnă să obținem perfecțiunea. Nu este nimic în neregulă cu acest ideal, cât timp ne dăm seama că este intangibil.

Eșecul este atât inevitabil, cât și necesar. Acesta ne ajută să identificăm punctele forte și punctele slabe ale noastre. Totodată, ne oferă o perspectivă necesară pentru dezvoltarea personală. Eșecul ne permite să recunoaștem deficiențele noastre și să lucrăm pentru a le corecta. Altfel spus, succesul este imposibil fără eșec. Cea mai mare realizare în viață nu constă în a nu greși niciodată, ci în a te ridica atunci când cazi. Tot ce ne înconjoară, inclusiv oamenii, are defecte, și vom face destule greșeli în viață. Dacă vom învăța să acceptăm acest ciclu natural al universului, în timp ce recunoaștem și valoarea eșecului, am putea deveni, în cele din urmă, confortabili cu aceste cuvinte: „Am greșit.”

Pe tine ce factori te motivează să recunoști că ai greșit?

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment