De ce ne îmbolnăvim mai des toamna

Cu toții ne așteptăm să ne îmbolnăvim de câteva ori pe an. În fiecare toamnă poți vedea cum se umple newsfeed-ul de pe Facebook de status-uri și de poze ale oamenilor care au de-a face cu gripe, răceli, copii bolnavi.
La fel cum sunt anotimpurile ciclice, așa sunt și bolile. Un exemplu de boli ciclice sezoniere este reprezentat de problemele respiratorii. Pentru mulți, la venirea toamnei, alergiile și astmul sunt declanșate. Ca să nu mai vorbim că acesta este începutului sezonului răcelilor și al gripei. Aceasta nu este o coincidență, ci doar o mică parte a imaginii de ansamblu. Uite care sunt motivele pentru care ne îmbolnăvim mai des în timpul acestui sezon:

De-ce-ne-îmbolnăvim-mai-des-toamna1. Nu dormim destul de mult.
Fie că este vorba de stări de anxietate, insomnii sau dorința de a face alte lucruri în timpul nopții, organismul nostru are nevoie de 8-10 ore pe noapte de somn neîntrerupt. Somnul este crucial pentru sănătatea hormonală, pentru cea mintală, pentru sănătatea ficatului și pentru imunitate.
Venirea toamnei stimulează revenirea la programul nostru obișnuit. Asta înseamnă încărcarea programului de pe timpul verii cu diferite sarcini, lucru ce duce la reducerea orelor de somn pe noapte. Din cauza aceasta, sistemul imunitar devine mai slab, lăsând loc apariției infecțiilor.

2. Zilele se micșorează.
Problema aceasta o întâlnim atunci când plecăm de la muncă și ne dăm seama că afară este deja întuneric. Timpul petrecut sub razele soarelui este direct proporțional cu cantitatea de vitamina D asimilată de organismul nostru. Dacă locuiești într-o casă întunecată, friguroasă în timpul toamnei și al iernii, va trebui să-ți asiguri suplimentul de vitamina D. Vorbește cu medicul tău de familie despre posibilele tratamente.

3. Variația temperaturilor ne ia prin surprindere.
Din cauza variației temperaturilor în timpul unei zile suntem indeciși cu ce să ne îmbrăcăm. Temperaturile scăzute nu sunt nici pe departe la fel de periculoase pentru organismul nostru, precum sunt bacteriile care se formează când temperatura scade brusc. De cele mai multe ori ne îmbolnăvim de astm sau ni se pot agrava alte boli respiratorii. Sfatul nostru este să te îmbraci mai gros, deși cu toții am prefera să ne mai bucurăm de zilele călduroase.

4. A reînceput facultatea.
Amfiteatrele pline cu studenți pot ajunge repede pline de microbi. Și celelalte spații comune, precum birourile sau școlile, au aceeași predispoziție la diferite bacterii și virusuri, ce cauzează bolile respiratorii. Oricine este predispus la acestea, putând la rândul lui să le răspândească mai departe în rândul familiei, colegilor la birou, prietenilor. Te sfătuim să te speli pe mâini cât de des poți, mai ales dacă ai mers cu un mijloc de transport în comun și te-ai ținut de bară.

5. Apariția alergenilor noi.
Înafară de primăvară, toamna este celălalt anotimp căruia îi sunt asociate reacțiile alergice. Fiecărui anotimp îi sunt specifice anumite tipuri de polen și de praf, toamna fiind reprezentată de polen și de mucegai. Încearcă să previi aceste reacții prin spălatul pe mâini.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment