De ce ne este poftă de gustări sărate? Iată explicația unui doctor!

Chiar dacă există nenumărate gustări sănătoase în bucătăria ta, uneori îți dorești doar niște chipsuri. Sau popcorn. Sau cartofi prăjiți. Orice ar fi, sărat să fie. Însă de ce preferi aceste gustări sărate?

Care sunt motivele pentru care ne este poftă de gustări sărate?

Sarea nu este nocivă în sine. Este unul dintre cele mai importante componente din corpul uman. Sodiul, componenta principală a sării, ajută la menținerea unor niveluri sănătoase ale fluidelor în organism, asigură funcția musculară adecvată și transmite impulsurile nervoase în tot corpul. Chiar există o teorie în care se spune că suntem programați să vrem gustări sănătoase, deoarece acestea conțin adesea minerale importante pentru creștere și dezvoltare.

Problema este că cei mai mulți oameni deja consumă prea multă sare, deoarece multe alimente din dieta de zi cu zi sunt încărcate cu sare. Multe dintre aceste preparate nu au neapărat gust sărat, din cauza celorlalte ingrediente folosite. Iar oamenii mănâncă și mai multe pentru a satisface poftele care apar. Sarea în exces poate duce la balonare, deshidratare și chiar la creșterea tensiunii arteriale în cazul anumitor oameni.

Cauzele care stau la baza preferinței pentru gustări sărate

1. Stresul

În mod obișnuit, când o persoană este stresată, începe să-și dorească ceva care să o liniștească. Mâncarea la care apelăm în aceste momente are un conținut ridicat de grăsimi, zahăr și sare. Data viitoare când vrei să mănânci toată punga aceea de popcorn, încearcă să îți analizezi starea de spirit mai întâi. Ia în considerare și alte activități de reducere a stresului.

2. Orele puține de somn

Știința a arătat că persoanele care nu dorm suficient tind să facă alegeri alimentare mai proaste decât cei care au parte de orele recomandate de somn. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este nivelul ridicat al cortizolului, hormonul stresului, atunci când o persoană este obosită. Corpul este stresat și cere alimente reconfortante, care sunt acele gustări sărate despre care vorbeam mai sus. Lipsa de somn crește și nivelul hormonului foamei.

3. Excesul de transpirație

Există o legătură între sare și transpirație. Transpirația conține sare, iar nivelul de sodiu din organism scade atunci când cineva transpiră. În acest caz, corpul tău te anunță că nivelul de sodiu trebuie să revină la normal. Avem nevoie de 2.300 de miligrame sau o linguriță de sare pe zi. Mulți oameni consumă mult mai multă sare. Dacă mergi la antrenamente intensive și te antrenezi pentru maratoane, trebuie să ai grijă și la scăderea nivelului de sodiu care ar putea apărea.

4. Problemele cu tiroida sau rinichii

În general, poftele pentru gustări sărate sunt destul de benigne. Atunci când sunt însoțite de alte simptome, ar trebui să mergi la doctor, pentru a exclude afecțiunile mai grave. Este vorba despre oboseală, durere abdominală și dureri musculare și articulare.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment