De ce este somnul cel mai bun medicament?

Calitatea somnului afectează procesele fiziologice din organism. La fel ca un medicament, somnul poate regla nivelul hormonilor și reduce markerii inflamatorii din sânge. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital au descoperit aceste beneficii ale somnului. Tulburările de somn afectază funcția cognitivă, iar lipsa de somn are un impact negativ asupra sistemului cardiovascular și a celui imunitar. Iată de ce este somnul cel mai bun medicament.

Care sunt motivele pentru care somnul este cel mai bun medicament?

Echipa de cercetători a constatat că problemele cu somnul cauzează o acumulare de celule inflamatorii în vasele de sânge, crescând în același timp și acumularea de placă din interiorul arterelor. Dacă te chinui să respiri în timpul somnului, s-ar putea să te trezești de mai multe ori în timpul nopții. Aceste întreruperi afectuează modificările hormonale care determină stabilizarea celulelor inflamatorii în vasele de sânge. Aceste perturbări determină, de asemenea, acumularea de placă în arteră, problemă care precede ateroscleroza.

Problemele de somn pot provoca inflamație și apariția bolilor cardiovasculare

De ce se înmulțesc celulele inflamatorii atât de rapid în vasele de sânge? Regiunea hipotalamusului din creier recunoaște problemele cu somnul și secretă o cantitate mai mică din hormonul numit orexină. Hormonii sunt ca niște mesageri chimici care călătoresc prin fluxul sanguin. Orexina este un hormon care reglează somnul și numărul de celule albe din sânge.

În cadrul studiului, șoarecii care au experimentat tulburări de somn au avut un nivel mai scăzut al acestui hormon și o creștere a producției de celule albe inflaatorii în sânge. De fapt, șoarecii privați de somn au produs de două ori mai multe celule stem în măduvă, care generează în cele din urmă celule albe. Acest proces hormonal funcționează în mod similar în corpul uman.

Cercetătorii au declarat că au descoperit că somnul ajută la reglarea producției de celule inflamatorii în măduva osoasă și la îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge. Lipsa de somn și problemele cu somnul duc la un nivel crescut al inflamației și la apariția mai multor boli cardiace.

Ameliorarea și eliminarea problemelor de somn sunt importante pentru sănătatea cardiacă

Aproximativ 35% dintre adulți au declarat că dorm mai puțin de șapte ore în fiecare noapte. Acest ciclu de somn de scurtă durată este adesea perturbat de lumini artificiale, zgomote, smartphone-uri, mesaje, seriale și altele. În plus, multe persoane au probleme cu sinusurile și membrana mucoasei. Inflamația la nivelul sistemului respirator poate provoca probleme de respirație în timpul somnului, ducând la o lipsă de oxigen și la o calitate slabă a somnului. Toți acești factori duc la apariția problemelor cardiace.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment