De ce este mai bine să urmezi o dietă personalizată genetic?

dieta personalizata

Cea mai recentă tendință în nutriție este bazată pe ADN-ul tău, adică o dietă personalizată genetic. Oamenii de știință știu deja că variațiile genelor noastre determină cât de bine metabolizează organismele anumiți compuși. Din ce în ce mai multe companii de genetică aleg să își dedice timpul și nutriției.

Motive pentru care poți urma o dietă personalizată genetic

Nutrigenomica reprezintă studiul dintre nutriție și genele unei persoane. Aceasta examinează și analizează modul în care nutrienții afectează genele umane, felul în care genele reacționează la nutrienți specifici și motivele pentru care organismul are probleme cu metabolizarea sau detoxifierea. Un motiv des întâlnit pentru care multe persoane au început să privească acest domeniu cu deschidere și să dorească să înțeleagă slăbiciunile genetice personale este reprezentat de optimizarea dietei lor, creând o stare mai bună de sănătate. După cum știi, bărbații și femeile sunt genetic diferiți, chiar și atunci când consumă aceleași substanțe nutritive.

Cercetările realizate au sugerat faptul că fiecare dintre noi este unic în modul în care absoarbe și metabolizează substanțele nutritive. De exemplu, persoanele care prezintă o variație a genei CYP1A2 metabolizează mai lent cofeina și prezintă un risc crescut de apariție a unui atac de cord și a hipertensiunii dacă beau mai mult de câteva cești de cafea pe zi. Același plan alimentar nu se potrivește tuturor persoanelor, deoarece suntem diferiți cu toții. Eran Elinav, imunolog la Institutul de Știință Weizmann din Rehovot, Israel, este de părere că acesta este motivul pentru care obezitatea nu a putut fi controlată.

Interacțiunile dintre genele unei persoane, microbiom, mediul înconjurător și stilul de viață sunt incredibil de complexe. Studiile au corelat cel puțin 38 de gene cu metabolismul nutrienților. În funcție de harta ta genetică, testele de genetică pe care le faci s-ar putea să îți sugereze să consumi o cantitate mai mică sau mai mare de folați, vitamina C, acizi grași, cofeină, colină și amidon. În timp ce anumite variante de gene pot dezvălui cum metabolizează organismul produsele alimentare, altele pot arăta dacă acei carcinogeni din carnea gătită vor influența sau nu dezvoltarea cancerelor de colon și de prostată. Iar unele gene pot prezice răspunsul inflamator și eficiența reparării sau replicării ADN-ului.

Cu toate acestea, expresia genetică, microbiomul și alți factori folosiți pentru a personaliza dietele nu sunt imuabili, fiind modificați nu doar de alimente, ci și de factori precum stresul, expunerea la substanțe chimice etc.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment