De ce e bine să te enervezi?

Furia este văzută într-o lumină nefavorabilă. Sigur, atunci când este exprimată excesiv sau într-un mod necorespunzător, poate provoca leziuni, însă acest lucru este aplicabil oricărui sentiment. Află de ce este bine să te enervezi, cum poți deveni mai inteligent, mai competent și mai realist.

Enervarea este un substitut al fricii sau al disperării
Mai dăunător decât furia este un mix al terorii, depresiei sau al disperării. Nimeni nu va avea vreodată o viață atât de lină încât să nu se întâmple ceva rău. Dacă nu suntem capabili să accesăm serenitatea până în punctul unei detașări complete, atunci când ni se întâmplă ceva negativ, vom simți și emoții negative. Furia poate fi cea mai bună opțiune.
Furia le dă oamenilor sentimentul de putere. Oamenii care se enervează se simt puternici și energici. Imediat după 11 septembrie, un grup de cercetători a intervievat un eșantion de 2000 de oameni. Câteva luni mai târziu, i-au chemat pe aceștia înapoi și le-au arătat două colecții diferite de mass-media. Una dintre colecții a fost special concepută pentru a-i enerva pe subiecți. Aceasta includea videoclipuri ale unor persoane celebre care sărbătoreau atacurile. Cealaltă colecție a avut menirea de a-i face pe subiecți să se teamă. După ce au privit colecțiile, oamenii furioși se simțeau mai încrezători și mai optimiști cu privire la întreaga situație.
Subiecții enervați erau puțin mai realiști cu privire la șansele lor de a fi răniți de un terorist în anul următor. Să te enervezi te ajută câteodată să te apropii mai mult de adevăr. Oamenii furioși au avut o perspectivă mai realistă asupra vieții decât cei speriați.

De-ce-e-bine-să-te-enerveziEnervarea duce la pregătirea unei lupte intelectuale
Ai observat că ești capabil să identifici toate defectele unor argumente politice cu care nu ești de acord? Desigur, tuturor ne place să pretindem că se întâmplă acest lucru deoarece toți cei care nu sunt de acord cu noi sunt iraționali, în timp ce raționamentul nostru este etanș. Adevărul este că atunci când privim argumentele nervoși, gândirea noastră devine critică. Studiile sugerează că e bine să te enervezi, ajutându-te astfel să descoperi mai ușor defectele motivației politice, și nu numai. Pe cât de mult am crede că furia ne transformă în persoane nerezonabile, puțină furie ne poate da abilitatea de a gândi critic și voința de a veni cu argumente bune.

E bine să te enervezi pentru competențele tale sociale
Furia nu te face întotdeauna o persoană lipsită de rațiune. Dar te izolează. Nu există relații care se îmbunătățesc datorită furiei. Dar, de asemenea, nu e bine să lași mânia să fiarbă. În cadrul unui studiu, când subiecții au fost rugați rețină atunci când s-au enervat și să se gândească ce ar fi putut să facă în acest caz, au găsit adesea modalități de a nu se mai enerva. Dacă partenerul tău are prostul obicei de a trânti ușa de la intrare, are rost să-i bateți la cap din cauza lipsei lor de considerație timp de cinci ani, atunci când câteva zeci de lei și un alt tip de balama pot rezolva problema? Dacă urăști să auzi conversații la telefon în mijloacele de transport, ia un iPod vechi, încarcă-l cu muzică și cărâi audio. Să te gândești la faptul că te poți enerva este un semnal al unei probleme care trebuie rezolvate, în locul unei lupte, astfel îmbunătățind relația.
Nu toate relațiile trebuie să fie îmbunătățite. Unele au nevoie doar să ajungă la un argument. Studiile privind medierea au constatat că, deși cele mai multe dispute sunt împiedicate din cauza unor exteriorizări ale furiei, atunci când o persoană se simte vulnerabilă, enervarea exteriorizată a celeilalte persoane nu face rău în cadrul acestui proces. Desigur, exprimarea furiei nu pare a fi un lucru pozitiv, dar consideră faptul că în mediere să fii vulnerabil e echivalent cu a greși. Atunci când greșești în anumite privințe, e bine să te enervezi.
Furia îl afectează atât pe cel care o exprimă, cât și pe cel asupra căruia e îndreptată. Îi afectează și pe cei care observă cum este exteriorizată. Enervarea nu este doar personală, este socială – cel puțin conform unor sociologi. Prin a fi vizibil nervos, stabilim norme sociale și stabilim și faptul cp normele sociale trebuie să se schimbe.
Toată lumea știe că sunt momente când te enervezi, iar acea furie te îndeamnă să faci lucruri teribile, însă nu este doar un sentiment distructiv. Acesta poate fi inteligent, restaurativ și moral. Trebuie doar să îl folosim cum trebuie.

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment