De ce durează o sarcină numai 9 luni?

bebe

Te-ai întrebat vreodată de ce o sarcină durează numai 9 luni și nu mai mult? Sau mai puțin? De ce în cazul nostru bebe se naște după nouă luni de viață intrauterină? Faptul că bebelușul este complet neajutorat la naștere și că are nevoie de ajutorul nostru nu e un secret, însă știai că în momentul nașterii copilul vine pe lume insuficient dezvoltat?

Specialiștii au făcut cercetări cu privire la numărul de luni și au ajuns la concluzia că sarcina nu poate depăși cele 9 luni pentru că dimensiunea bazinului nu poate permite evoluția sarcinii. Ba mai mult decât atât, metabolismul matern are o capacitate care nu paote fi depășită: în timpul sarcinii, rata metabolismului se mărește cu 50%, iar când nivelul maxim este atins se declanșează nașterea.

Spre deosebire de animale, creierul omului la naștere reprezintă numai 30% din dimensiunea pe care o va avea la vârsta adultă. La cimpanzei, de exemplu, creierul reprezintă jumătate din dimensiunea pe care o va avea la maturitate. Pentru ca omul să aibă această capacitate la naștere ar trebui să avem sarcini de 16 luni, nu de 9. Totuși într-o astfel de situație, cei care au realizat studiul de la Universitatea Columbia susțin că ar apărea o circumferință a craniului prea mare față de capacitatea pelvisului de a se dilata.

Studiile antropologilor arată că a apărut un compromis între perioada de dezvoltare a creierului (pentru șanse maxime de supraviețuire la naștere) și pelvisul prea îngust al femeilor.

bebeO explicație plauzibilă cu privire la numărul de săptămâni de sarcină este rata metabolismului uman și temperatura maximă normală a omului. Se pare că începând cu a șasea lună de sarcină, femeile consumă de două ori mai multă energie pentru procesul metabolic de bază. Pe înțelesul tuturor, în ultimele trei luni de sarcină, femeile consumă energie ca și cum ar alerga cu o viteză constantă de 20 km/oră. Din punct de vedere biologic, organismul nu poate rezista la un efort atât de mare.

O altă explicație ar fi legată de femeia modernă, care trebuia să se descurce singură și să-și achite datoriile, astfel încât o sarcină care ar fi durat mai mult de 9 luni nu o avantaja nici pe ea, nici pe viitorul bebe.

Nu știu exact care este motivul pentru care sarcina durează numai 9 luni, însă un lucru este cert: cele nouă luni sunt ideale pentru a oferi șanse de supraviețuire atât mamei, cât și bebelușului.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment