De ce bărbații nu spun Îmi pare rău

barbatii

Motive pentru care bărbaţii nu îşi cer scuze

Dacă ai deschis acest articol imediat ce ai citit titlul, înseamnă că bărbaţii din viaţa ta sunt orgolioşi, de la care nu scoţi aşa uşor un  îmi pare rauşi ai nevoie de o lămurire, de luminiţa de la capătul tunelului. Mândru şi din punctul lui de vedere, fără cusur,  nu prea dă semne că este deschis la aceste trei cuvinte. Te simţi frustrată şi vrei să schimbi cumva asta la el. Să-i arăţi câte poate schimba un îmi pare rău şi ce simplu se repară totul. Nu ai succes şi cauţi în disperare butonul acela care să-i activeze partea sensibila şi umană. Vrei să vezi la el  măcar o urmă de regret şi că renunţă odată la orgoliu lui.

 De ce îi este greu să spună Îmi pare rău

Îţi pui problema că poate tu exagerezi şi ar fi bine să laşi de la tine. Dar simţi că nu e corect. Este el chiar aşa de impasibil? Numai el este aşa, sau în general toţi bărbaţii? Numai tu te confrunţi cu asta? Există vreo explicaţie?

barbatii, regret

Ei bine există, dar pentru că eşti prea supărată pe el, nu-ţi dai seama cât de evidente şi tipice sunt motivele. În primul rând, nu toţi bărbaţii sunt la fel (trebuie să iei în calcul experienţele din trecut, personalitatea fiecăruia, anturajul, şi de ce nu chiar şi zodia), dar asta nu înseamnă că nu pot „învăţa” pe drum dacă duc lipsă de consideraţie faţă de cineva. Nu trebuie să uităm că barbaţii sunt construiţi altfel. Unele studii sugerează că bărbaţii folosesc mai mult emisfera stângă a creierului, de aceea tind să fie mai logici, mai calculaţi şi analitici.

Încă de mici educaţia lor este diferită de cea a fetelor. Ştim cu toţii cât de mult le place mamelor să-şi cocoloşească băiatul, să-l răsfeţe şi să-l ierte pentru orice năzbâtie pe care ar face-o. Tocmai de aceea poate că nu este prea obişnuit cu sentimentul de vinovăţie. Însă, l-ai întrebat vreodată ce fel de relaţie a avut cu tatăl lui? De obicei taţii sunt mai duri cu băieţii lor. Educaţia lor faţă de copii este diferită decât cea a mamelor. Îi învaţă cum să fie „bărbaţi adevăraţi”. Cum să se lupte, să joace fotbal, să-şi susţină un punct de vedere, să fie nemiloşi atunci când trebuie să-şi apere persoanele dragi, să nu accepte compromisuri, cum să nu plângă şi cum să nu fie sensibili. Aşadar, încă de mici ei au impresia că iertatul este pentru persoane slabe şi uşor de manipulat.

Bărbaţii cresc cu impresia că situaţiile în care trebuie să-şi ceară scuze sunt doar cele în care implică bunul simţ, şi anume momentele când strică sau sparg ceva, când lovesc din greşeală sau când intră peste cineva în toaletă. Pentru situaţii mai complicat de atât, şi nu atât de evidente, cu mesaje ascunse sau semne de supărare prea subtile din partea ta, s-ar putea ca el să nu le perceapă. De multe ori bărbaţii o dau în bară şi nu îşi dau seama cât de uşor se pot interpreta vorbele. Ei nu au intenţia să transmită niciun mesaj subliminal. Numai noi, femeile, avem tendinţa să citim prea mult printre rânduri. Aşadar, el nu realiează, iar dacă nu i se explică clar, fără vreun ton defensiv, ce anume s-a înţeles din vorbele lui şi cum anume te-au supărat, el o să treacă peste şi nu o să-şi ceară scuze.

Bărbaţii nu spun îmi pare rău încă dinainte de a avea o primă relaţie. Felul în care ei se comporta în relaţiile lor de prietenie cu alţi bărbaţi, diferă de cum sunt femeile cu prietenele lor. Femeile sunt mai sensibile şi au tendinţa să-şi ceară scuze pentru orice lucru mărunt, se supăra mai uşor şi au nevoie de mai multă atenţie din partea persoanelor dragi. Pe când bărbăţii, ei între ei, sunt altfel. Le place să glumească unul cu celălalt, să facă farse, să tachineze şi să râdă unii de ceilalţi. Dacă cineva întrece vreo limită, o strângere de mână sau o bătaie pe umăr rezolvă totul. Însă, atunci când bărbaţii au de „înfruntat” o femeie supărată, situaţia stă altfel, iar acest lucru le dă peste cap. Nu realizează că trebuie să depună ceva mai mult efort ca să o împace. De aceea trebuie să înţeleagă pas cu pas, să le câştigi încrederea şi să le arăti că este în regulă să lase garda în jos. Tu poate că nu realizezi, dar chiar dacă toate acestea sunt lucruri noi pentru el, când iubeşte cu adevărat, chiar dacă îi este greu să pronunţe aceste  cuvinte, modul lui de a spune îmi pare rău diferă, şi ţi se întâmplă şi ţie să nu observi detaliile subtile din partea lui. Chiar dacă nu le zice, dar poate să le arate. O îmbrătişare strânsă, o glumă care să destindă atmosfera, o privire intensă sau pur şi simplu abordarea unei atitudini inocente şi cuminte, pot fi modurile lui de a repara o situaţie şi de a-ţi arăta că regretă.

În plus, situaţia poate sta şi invers. Probabil că partenerul tău,  în relaţiile precedente, fie ele romantice sau de prietenie, să fi fost prea sensibil şi iertător, iar persoanele din jurul lui să-l dezamăgească, luăndu-l drept naiv şi slab. Pentru că acum îi este greu să se deschidă emoţional, tu trebuie să ai răbdare cu el. Nu-l obliga să-şi ceară scuze pentru că veţi sfârşi amândoi cu un gust amar. Oferă-i încredere, iar timpul va spune tot.

Sursă foto: www.wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment