De ce au bărbații sfârcuri

sfarcuri piept barbati

Din seria întrebărilor filozofice precum „Adam avea buric?” sau “Ce-a fost mai întâi, oul sau găina?”, astăzi abordăm enigma existenţei sfârcurilor la bărbaţi. Cu toţii le înţelegem rolul fiziologic pe corpul femeilor, fiind necesare alăptării copiilor, însă prezenţa lor pe pieptul bărbaţilor pare a fi strict element decorativ.

Motivul pentru care şi bărbaţii au sfârcuri

Răspunsul la această întrebare este unul cât se poate de simplu, şi ţine de dezvoltarea din perioada intrauterină: înaintea formării organelor sexuale, fenomen ce are loc începând cu cea de-a 11-a săptămână de sarcină, dezvoltarea embrionului presupune formarea mai multor tipuri de ţesut, inclusiv al glandelor mamare. Astfel, până la momentul la care sexul copilului este definitivat, acesta are deja sfârcurile formate.

sfarcuri piept barbatiDeşi nu au nicio utilitate aparentă, sfârcurile bărbaţilor nu au dispărut odată cu evoluţia omului, iar caracteristică genetică s-a păstrat chiar şi în lipsa funcţionalităţii, asemănător apendicului, care este prezent în cazul tuturor oamenilor, dar care este la fel de inutil.

Pe de altă parte, deşi nu se întâmplă frecvent, bărbaţii pot dezvolta anomalii la nivelul sânilor, precum ginecomastia, o afecţiune generată de un surplus de estrogen, în raport cu nivelul testosteronului, şi care se manifestă prin creştere a sânilor. Tot excesul de estrogen poate provoca şi o falsă lactaţie.

În plus, în categoria fenomenelor bizare intră şi faptul că unii bărbaţi pot empatiza atât de mult cu partenera lor care este însărcinată, încât încep să dezvolte simtome precum pofte alimentare, greţuri matinale, dureri dentare, creşterea în volum a abdomenului şi chiar dureri în timpul travaliului, toate fiind caracteristice sarcinilor. Aceste manifestări poartă numele de sindromul Couvade şi nu se ştie exact ce cauzează apariţia lui. Cert este că odată cu venirea pe lume a noului membru, simptomele dispar de la sine.

Un sfârc, două sfârcuri… trei sfârcuri?

Tot bărbaţii sunt şi cei care sunt mai predispuşi să aibă un număr mai mare de două sfârcuri. Aceasta este o malformaţie congenitală, deseori sfârcurile supranumerare fiind confundate cu semne din naştere sau cu aluniţe, deoarece au un aspect subdezvoltat faţă de perechea situată pe pectorali. Fiţi fără grijă, sfârcurile supranumerare din naştere sunt adesea benigne, deci inofensive.

Aşadar, deşi inutile, sfârcurile bărbaţilor pot fi la fel de interesante ca şi cele feminine şi pot prezenta particularităţi. Când vă întrebaţi de ce nu au rămas bărbaţii fără sfârcuri pe parcursul evoluţiei, gândiţi-vă şi la cum ar arăta pieptul unui bărbat fără cele două elemente decorative, parcă ar lipsi ceva, nu-i aşa?

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment