De ce ar trebui să citești cărți de parenting, chiar dacă nu ești părinte

carti

Ne grăbim, n-avem timp, banii sunt o prioritate, alții sunt o prioritate, dar noi? Cu noi cum rămâne? Când să mai investim și în propria persoană?

Nu poți fi bun cu alții dacă nu ești bun cu tine însuți

Raționamentul este simplu. Dacă nu ai încredere în tine, cum ai putea avea încredere în ceilalți? Dacă tu nu te iubești, cum ai putea crede că alții o vor face? Dacă tu nu ai nimic de oferit, ce crezi că îți vor oferi ceilalți? Egoismul este înțeles greșit. Da, e un lucru rău dacă totul se rezumă numai la tine, însă cine spune că nu ai dreptul să te dezvolți, orice ar însemna asta? Și ca să te dezvolți, nu e evident că trebuie să te gândești la tine?

De ce ar trebui să citești cărți de parenting?

Nu sunt mamă încă, însă din fericire pentru mine, munca m-a împins către parenting. Și ce norocoasă și recunoscătoare sunt! Nu numai că m-am pregătit pentru atunci când voi fi mamă, dar am aflat lucruri extraordinare despre mine!

1. Cărțile de parenting sunt terapie curată pentru oricine.

Să fim serioși! Cei mai mulți dintre noi am fost crescuți în umbra comunismului. “Nu plânge! Ești bărbat”, “Fetițele poartă roz”, “Eu te-am făcut, eu te omor!”, “Îți arăt eu acasă”, “Nu-l iau în brațe, să nu cumva să-l alint prea mult”. Reguli și vorbe stupide, învățate poate de părinții noștri de la bunici și străbunici care au văzut ce e mai rău. Și te aștepți să fii fericit?
Dar dacă ai citi o carte despre ce înseamnă parenting necondiționat? Sau despre ce înseamnă să fii crescut cu blândețe? Sau poate despre recompense? Îți reamintesc eu ce se întâmplă. Te transpui în orice carte ai citi și în oricare formă ar fi ea: fie din hârtie, fie ebooks. Și când te transpui, cine vrei să fii? Nu cumva personajul principal? Și cine crezi că e personajul principal din cărțile de parenting? Copilul. Acela ești tu. Și s-ar putea să fii uimit prin câte stări poți trece. Poate că vei plânge lângă copilul din carte când îți vei aminti de palma aceea dureroasă, poate că vei fi mâhnit să afli cât de devreme ți s-a spus că ai nevoie de o bulină pentru a fi sigur că e bine ce ai făcut, poate că vei zâmbi când îți vei aminti puținele îmbrățișări pe care le-ai primit, poate că vei înțelege. Vei înțelege că nici tu, nici norocul și nici societatea nu sunt de vină pentru nimic. Vei înțelege cât de importantă este moștenirea pe care ai primit-o, dar mai mult decât atât, vei înțelege ce trebuie să lași în urma ta.

2. Cărțile te dezvoltă

Fie ele de parenting, de psihologie, de ce vrei tu. Mai puțin alea cu povești de speriat copiii sau chiar și adulții (nu-mi dau seama ce ar putea să-ți dezvolte bun). Sună destul de sec să spui “te dezvoltă”, însă varianta cu gust e aceea că te ajută să te cunoști. Și când ajungi să te cunoști și să te accepți așa cum ești, începi să crești. Și când începi să crești, încep să apară și nimicurile alea care acum te fac nefericit.
Cam despre asta este vorba. Așa… în linii mari.

Cu drag,
Cosmina

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment