De ce apare și cum tratezi scolioza

Scolioza este o tulburare care presupune curbarea laterală a coloanei vertebrale. Curbele sunt adesea în formă de S sau C, fiind considerate scolioză, dacă deviația coloanei vertebrale este peste 10 grade. Dintr-un eșantion de 1000 de persoane, aproximativ 3-5 sunt afectate de această tulburare. Oameni de toate vârstele pot suferi de această afecțiune. Cel mai frecvent întâlnit tip de scolioză este scolioza idiopatică, adică nu sunt cunoscute cauzele apariției sale, la copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani, dar și la adolescenți. Acesta este momentul în care copiii trec printr-un proces rapid de creștere și dezvoltare. Scolioza afectează fetele de două ori mai des decât băieții. De asemenea, se poate transmite genetic. De exemplu, un copil care are unul dintre părinți, o soră sau un frate cu scolioză idiopatică ar trebui să meargă regulat la control medical.

Cauzele apariției scoliozei
În cele mai multe dintre cazuri, cauzele apariției scoliozei sunt necunoscute (scolioza idiopatică). Celelalte cazuri se împart în două grupe:
1. Scolioza nestructurată (funcțională) – este o condiție temporară a coloanei vertebrale, fiind reversibilă. Curbura coloanei apare ca rezultat al unei alte probleme, precum inegalitatea lungimii picioarelor, spasmele musculare cauzate de o accidentare, problemele abdominale precum apendicita.
2. Scolioza structurată – aceasta este ireversibilă, iar curbura este cauzată de o altă boală, precum o anomalie prezentă la naștere, distrofia musculară, bolile metabolice și ale țesutului conjunctiv.

De-ce-apare-și-cum-tratezi-scoliozaCum se tratează scolioza
Tratamentul pentru scolioză ține cont de niște factori precum: vârsta persoanei, probabilitatea ca aceasta să mai crească, gradul și tipul curburii coloanei, tipul de scolioză. Unele persoane consideră că sportul ajută la stagnarea scoliozei, însă cercetările nu au ajuns la această concluzie. Chiar dacă nu este un tratament direct, mișcarea fizică, precum mersul pe jos, alergatul, fotbalul, gimnastica, ajută la menținerea oaselor puternice.

Medicul poate recomanda controale periodice, pentru a observa evoluția, purtarea unei proteze sau intervenții chirurgicale. Majoritatea cazurilor de scolioză nu au nevoie de tratament. În cazul în care curbura coloanei este mai mică decât 25 de grade, nu este necesar un tratament, însă e recomandat să mergi la control o dată la 4-6 luni. Pentru o curbură cuprinsă între 25 și 40 de grade, o proteză se poate dovedi utilă ca și tratament. Curburile mai mari de 45 de grade trebuie evaluate, cu posibilitatea unei corecții chirurgicale. Intervențiile chirurgicale presupun fuziunea a două sau mai multe vertebre, pentru a corecta curbura, și pot necesita inserarea unor tije lângă coloana vertebrală ca metodă de consolidare a corecției.
Opțiunile de tratament depind de cât de tare se va agrava curbura, mai mult decât de unghiul curbei în sine. Un copil cu o curbură de 20 de grade, care va mai crește încă 4 ani, ar putea necesita tratament, în timp ce un copil cu o curbură de 29 de grade, dar care s-a oprit din creștere, s-ar putea să nu aibă nevoie de tratament.

Scolioza copiilor
Atunci când curbura coloanei depășește valorile normale, ba, mai mult, se apropie către cele maxime, scolioza poate avea un impact negativ destul de mare asupra vieții copiilor. Părinții trebuie să se intereseze de aspectele purtării protezei. Unii medici sunt de părere că poziția incomodă adoptată în bancă, la școală, duce la deformări ale coloanei vertebrale. În timp, acestea evoluează la scolioză.

Sursa foto: plus.google.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment