De cât somn au nevoie copiii pentru a fi productivi?

Întrebarea pe care o pun toți părinții are legătură cu somnul, desigur. Oare de cât somn au nevoie copiii pentru a fi productivi? Asta veți afla din acest articol.
Dacă ai întrebat în cercul de mămici sau prietenii, s-ar putea să ai parte de multe răspunsuri diferite care te-au condus către și mai multă confuzie. Tu știi deja că somnul este vital, atât pentru adulți cât și pentru copii. Dacă nu ne odihnim cum trebuie și nu dormim suficiente ore pe noapte, acest fapt ne poate afecta activitatea zilnică pe care o avem.
Adultul știe că trebuie să doarmă în jur de 7-8 ore pe noapte. Dar cei mici? De cât somn au nevoie pentru a se dezvolta și a avea energie pentru activitățile lor?
Somnul este foarte important, în special pentru copiii aflați în stadiul de creștere. În timpul somnului li se dezvoltă anumite abilități importante. De aceea este necesar ca aceștia să doarmă exact atât cât trebuie.
Una dintre cele mai mari schimbări pe care o obțin cei mici în timpul somnului are legătură cu modificările corpului uman. În timp ce dorm, celule importante din corp se dezvoltă.

1. Nou-născuții

Aceștia dorm cel mai mult în primele zile de viață. O dată născuți, încă nu și-au format ceasul biologic ca să-și poată da seama când este noapte sau zi. În funcție de vârsta celui mic, orele recomandate sunt următoarele:
Nou-născuții care au nu mai mult de o săptămână, au nevoie de 16-17 ore de somn.
Între o lună și patru luni, aceștia trebuie să doarmă 14-16 ore.
Nu este deloc recomandat ca aceștia să doarmă mai puțin de 11 ore. Acest lucru le poate afecta sistemul de creștere.

2. Bebelușii

Acum copilul tău va dormi perioade mari de timp fără să se mai trezească atât de des. Este bine pentru el, dar și pentru tine. Vei avea și tu mai mult timp pentru odihnă și alte activități.
Între 4 și 12 luni, bebelușii trebuie să doarmă în jur de 12-16 ore.
Nu este recomandat ca aceștia să doarmă mai puțin de 10 ore.

3. Copiii mici și preșcolarii

Aceștia știu deja să facă diferența dintre noapte și zi. Au activități diverse pe parcusul zilei și noaptea se odihnesc fără a se trezi de multe ori așa cum obișnuiau în primele săptămâni de viață.
Copiii cu vârsta între 1-2 ani trebuie să doarmă în jur de 12-14 ore pe zi.
Între 3-5 ani, au nevoie de 11-13 ore de somn.
A nu se înțelege că aceștia trebuie să dormă non-stop aceste ore. Noaptea vor dormi atât cât este necesar și vor avea și somn de zi pentru odihna dintre activități.

4. Copiii de școală primară

Acum e momentul când copiii vor cere câteva ore în plus seara pentru activitățile lor, însă somnul este primordial. Trezitul de dimineața va fi și el o corvoadă, atât pentru părinți cât și pentru ei.
Între 6-12 ani vor avea nevoie de 9-12 ore de somn. Va fi somnul de noapte și somnul de zi.

5. Adolescenții

Deși sunt mari, copiii încă sunt în creștere și își dezvoltă anumite abilități. Cu toate că pot avea singuri grijă de ei și își pot organiza singuri orele de somn, nu-i subestima. Trebuie să ai încă un plan bine pus la punct și să-i faci în așa fel încât să-l respecte.
Între 13-18 ani, aceștia au nevoie de 8-10 ore de somn.
Nu este recomandat ca aceștia să doarmă mai puțin de 7 ore. Dormind atât de puțin nu vor reuși să fie activi și atenți la școală.
Adolescenții cu vârsta între 18-25 de ani au nevoie de 8-9 ore de somn.
După cum am mai spus, somnul este foarte important pentru cei mici. Încearcă să le oferi un exemplu și să ai și tu un program de somn bine organizat pe care să-l respecți.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment