Dacă îți spune fiu-tu „Mama, sunt gay”, ce faci? Îi spui că merită să moară?

razvan ciobanu

Ne batem cu pumnul în piept că suntem un popor de creștini, că e păcat să fii gay și că orice ființă cu alte orientări sexuale își merită locul în iad. Sau ne strâmbăm de parcă am avea cel mai scârbos rahat în fața ochilor și bolborosim cuvinte pe care n-ar trebui să le rostim niciodată. Măi, dar dacă vine copilul tău și îți spune „Mamă, sunt gay”? Ce faci? Te uiți cu scârbă? Îl judeci? Îl respingi? Arunci cu pietre? Oare tu nu ai nicio vină? Nicio responsabilitate? Ah, nu știm. Dacă e gay, sigur e ceva greșit cu el! Și dacă nu știm, de ce vorbim mult și prost?

Răzvan Ciobanu ar trebui să fie o lecție pentru voi toți

Pentru cei care judecă, care l-au pus la colț, care au râs, au denigrat sau au arătat cu degetul, asta să vă fie lecția! Nu ajungi la consumul de substanțe interzise decât dacă ai nevoie de acceptare, de o falsă fericire, de refugiu. Nu e singurul responsabil pentru moartea lui. Cât de greu trebuie să-i fi fost să trăiască printre oameni care nu cunosc termentul de acceptare? Creștini, dar zero toleranță.
Cât de greu ți-ar fi ție să ieși în fiecare zi pe ușă și de fiecare dată să ai atâția ochi asupra ta? Să fii judecat pentru ceva ce nu ai ales tu? Să fii judecat pentru ceva ce nu poți schimba?
Cât de greu ți-ar fi dacă ți-ar muri singurul copil, iar creștinii noștri nu ar avea nimic de spus decât că „merita să moară” sau „și-a primit pedeapsa pentru că nu i-au plăcut femeile„? Rușine.

De ce nu vă puneți problema altfel?

1. De ce se consumă droguri în cluburi și la festivalurile astea?

Mie să nu-mi spună nimeni că autoritățile sau patronii de cluburi nu știu acest lucru. Peste tot se consumă substanțe interzise. La Sunwaves, cel puțin, este atât de evident, încât nici nu trebuie să fii cunoscător. Pur și simplu îi vezi cu țeava înfiptă în nas și nimeni nu face nimic. Sunt oameni pe care îi vezi în același loc, îmbrăcați în aceleași haine cu zilele. Mai dorm oamenii aceia? Se mai odihnesc? Nu au nevoie, dar îi vezi desfigurați. Despre băile din așa-zisele cluburi de lux are rost să mai amintesc? Cine îi controlează dacă au droguri asupra lor? Doar la Neversea am fost controlată, dar nici acolo nu a fost suficient, căci doar geanta mi-a fost verificată. Buzunarele, sutienul? Nimic.

2. De ce Poliția Română nu face controale?

Așa cum stați cu fiola pentru alcool, ați putea sta și cu un test rapid antidrog, dacă există așa ceva. Poate așa n-ar mai avea atâția indivizi curaj să se urce la volan după ce au consumat substanțe interzise. Poate așa n-ar mai exista riscul să fiu lovită de mașina unui inconștient. Poate așa ar înțelege că există varianta taxi sau car sharing pentru evenimentele astea.
Nu e ca și cum ar fi greu să identificați unde și când se țin aceste petreceri. Opriți, maică, autoturismele și faceți controale! Unde există muzică electronică, există și droguri. Atât de simplu e! De fapt, unde există muzică, există și droguri. Înțeleg că nici maneaua nu mai merge fără „ceva” acolo.

3. Educație, pe când?

Sigur, e SF. Să-mi imaginez vreodată că s-ar face educație în acest sens, nu înseamnă altceva decât că visez frumos. Cu toate astea, încă sper. Încă sper că vom avea centre de reabilitare, că vom avea psihologi în școli, că vom judeca mai puțin și vom acționa mai mult.

Nu mi-aș dori să fi fost în papucii lui Răzvan Ciobanu, nici în papucii părinților lui. Una peste alta, dacă eu aș fi știut că omul care mi-a cerut Range-ul a consumat alcool sau substanțe interzise, eu nu i-aș fi dat mașina din două motive: 1. i-aș fi pus viața în pericol și 2. ar fi putut să o lovească, ceea ce s-a și întâmplat.
Când o să devenim mai responsabili și mai puțin critici, oameni buni? Când o să fim cu toții în stare să ne gândim că ni se poate întâmpla și nouă? Aruncați cu gunoi într-un om care nu se mai poate apăra, ați aruncat cu gunoi și când era în viață și cu toate astea, el e singurul vinovat. Voi, nu.

Tu, cel care susții tare și răspicat că își merita soarta doar pentru că era gay, sper să vină ziua în care îți va fi rușine pentru ce spui acum. Oare nu ne dorim cu toții să ne simțim iubiți și acceptați? Oare nu de asta avem nevoie pentru a ne menține pe drumul cel bun?

Răzvan Ciobanu să se odihnească în pace și să-și găsească liniștea de care avea nevoie, dar noi trebuie să devenim mai RESPONSABILI. Și pentru ce spunem și pentru ce facem. E atât de ușor să vorbim urât și să acuzăm un om care nu mai e printre noi, dar atât de greu să cerem dreptate și siguranță! Mă întreb, dacă ar fi venit domnu’ Escobar în Românica, ce-ar fi însemnat? Că ajungeam un popor de drogați și morți printre copaci? Autoritățile să-și facă treaba, alta decât cea de a închide ochii! #Nu_Ne_Mai_Facem_Bine

Foto: Facebook

2 Comments

 1. Reply
  Stamate florin

  Voi sunteți sănătoși la cap? Cum mama dracului puteți spune că drogatul ăsta să fie un exemplu? Nu contează că era gay, dar să emiteți inepția de la începutul articolului, cu „să fie exemplu” este o mare DOBITOCIE. Nici nu am mai citit articolul, pentru că cel care a scos în evidență chestia cu exemplu, este și el la fel ca decedatul, dus cu pluta. Cum dracului să fie un exemplu un DROGAT NOTORIU? Nu mă interesează ce a făcut în rest, cu cine „și-a pus-o” și în ce poziții și asta nu are legătură cu drogurile. E păcat că a murit un om, bine că a murit SINGUR, că dacă intra în mașina în care se afla autorul articolului, redactorul și cine mai vreți voi, ați fi fost MORȚI și v-ar fi adunat cu penseta de pe șosea!
  Așa că, UN DROGAT NU ARE CUM SĂ FIE DAT EXEMPLU!
  Să vă fie RUȘINE!

  1. Reply
   Cosmina Kovács Post author

   Unde am scris că este un exemplu? Dacă te referi la „Răzvan Ciobanu ar trebui să fie o lecție”, aia e altceva. Lecție că nu te urci la volan drogat/băut, lecție că judecăm și ne interesează prea mult viața privată a fiecăruia, lecție că trebuie să tragem de mânecă și să luăm măsuri când vedem că cineva are probleme serioase, care de altfel ne pot pune în pericol pe toți.

Leave Your Comment