Cuvinte care distrug o relație

expresii relatii cuvinte

 Ce cuvinte pot distruge o relaţie

Cât de departe poţi merge când îţi exprimi nemulţumirile şi frustrările într-o relaţie? Ştim cu toţii că o relaţie solidă se bazează pe încredere, sinceritate şi posibilitatea de a exprima liber ce gândeşti partenerului, însă uneori o vorbă spusă la nervi sau, mai rău, o jignire adresată cu toată intenţia şi în repetate rânduri pot să distrugă o relaţie.

Dar care sunt aceste cuvinte? Păi ele pot fi inocente, precum un reproş repetat a mia oară din dorinţa de a schimba ceva în comportamentul partenerului tău, criticile constante şi deloc constructive, care sunt menite doar să ştirbească din încrederea de sine a partenerului şi care uneori sunt nefondate, sau pot fi jigniri în adevăratul sens al cuvântului, moment în care în minţile celor doi ar trebui să sune câteva semnale de alarmă.

Cum poţi evita cuvintele dure într-o relaţie

În mai toate relaţiile există certuri, iar în urma acumulării de frustrări se pot spune vorbe necugetate, care nu mai pot fi luate înapoi. Adesea nervii şi stresul nici măcar nu au legătură cu comportamentul partenerului şi cu relaţia pe care o ai cu el sau ea, ci cu alte probleme din viaţa cotidiană, dar care te ţin în tensiune şi care te pot face să răbufneşti pe cel care îţi este mai drag. Din acest motiv e bine să nu iei munca după tine acasă, iar când vine vorba de îngrijorări să pleci de la premisa că nu are rost să îţi faci griji legat de lucrurile pe care nu le poţi schimba şi care nu îţi stau în putere.

expresii relatii cuvinteÎn ceea ce priveşte reproşurile repetate, vorbe precum “tu nu faci nimic bine”, “nu eşti în stare de nimic”, sau “nici atât nu eşti în stare să faci”, acestea sunt cuvinte dure şi care ar trebui să lipsească dintr-o relaţie sau să dispară cât mai repede. Încercarea de a schimba obiceiurile şi comportamentul partenerului poate fi una bună intenţionată, dar niciodată nu ar trebui folosite asemenea expresii, întrucât pot pune o relaţie pe butuci. Mai degrabă poţi încerca să porţi o conversaţie în care să îţi exprimi nemulţumirile clar, să aduci argumente şi să evidenţiezi efortul pe care îl depui tu şi să îi spui partenerului în ce mod ar putea să te ajute şi ce ar putea îmbunătăţi.

Banii şi aportul financiar al fiecăruia în relaţia de cuplu n-ar trebui să fie niciodată motiv de ceartă, iar discuţiile pe tema “cine aduce mai mulţi bani în casă” n-ar trebui să existe într-o relaţie. Poate uneori sunteţi mai strâmtoraţi sau aveţi datorii de plătit, însă a reproşa jumătăţii tale că are un salariu mai mic, în timp ce tu contribui mai mult nu ajută deloc. În schimb, dacă doreşti să îl ajuţi să câştige mai mulţi bani l-ai putea încuraja să ceară o mărire, să îşi caute un loc de muncă mai bine plătit sau să urmeze un curs în urma căruia să primească o calificare mai bună sau să se perfecţioneze.

Jignirile nu au ce căuta într-o relaţie! Nu te lăsa niciodată purtat sau purtată de val şi nu-i adresa jumătăţii tale cuvinte dure, căci nu vei avea cum să le iei înapoi. Poţi fi tentat să le spui când celălalt comite o greşeală sau când nu te înţelege, însă încearcă să nu le rosteşti şi să te gândeşti dacă părerea ta este aceeaşi şi după ceartă. Dacă asta consideri cu adevărat despre partener, situaţia este serioasă şi ar trebui să iei în considerare dacă vrei ca relaţia să meargă înainte, căci părerea ta este puţin probabil să se schimbe, iar omul de lângă tine va rămâne acelaşi.

În fiecare relaţie există momente tensionate, important este să le rezolvi raţional şi cu calm, iar înainte de a critica fiecare gest al celuilalt să arunci o privire asupra propriei persoane, căci ar putea exista defecte şi gesturi pe care jumătatea ta nu le consideră ideale, dar pe care le acceptă fiind conştient că nimeni nu este perfect şi că pentru a clădi o relaţie sănătoasă e nevoie de compromisuri şi de înţelegere.

 Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment