Cum tratezi foliculita astfel încât să nu rămâi cu cicatrici

Oricine poate dezvolta foliculită, în locurile în care sunt prezenți foliculi de păr pe corp. Leziunile foliculitei implică cel mai frecvent fața, scalpul, pieptul, spatele, fesele și picioarele. Aceasta nu afectează ochii, gura, palmele sau tălpile.

Ce este foliculita?

Foliculita este o afecțiune inflamatorie a pielii, care afectează foliculii de păr. Apare sub forma unor pete roșii umflate, fiecare dintre ele implicând un folicul de păr, ocazional cu un mic punct de puroi în partea de sus. În funcție de cauza și severitatea acestei afecțiuni, foliculita poate să nu necesite vreun tratament și să dispară în mod spontan sau poate necesita un tratament cu antibiotice puternice și alte medicamente. În cele mai multe cazuri, această afecțiune este tratabilă și s-ar putea să necesite o terapie de întreținere ulterioară a sănătății pielii.

foliculitaCauze și tratament foliculită

Afecțiunea aceasta a pielii poate fi cauzată de un număr mare de organisme infecțioase. Cu toate acestea, cazurile cele mai întâlnite de foliculită sunt sterile și par a fi produse de substanțe chimice, medicamente și iritanți fizici. Cea mai frecventă cauză a apariției foliculitei este folosirea lamei de ras pentru epilare. Trecerile repetate ale aparatului de ras produc tăieturi mici, care permit bacteriilor să între în piele și să invadeze foliculii de păr. În plus, rasul excesiv poate cauza prinderea unor fire de păr mici sub suprafața pielii, provocând inflamații.

Tratamentul pentru foliculită presupune încetarea folosirii aparatului de ras pentru câteva zile sau chiar săptămâni și spălarea cu substanțe antibacteriene, precum și antibioticele recomandate de doctor. Tratamentele adiționale includ epilarea definitivă cu laserul, electroliza, aparatele de ras electrice sau crema de depilare.

Diagnosticul foliculitei se bazează în general pe aspectul pielii. Medicul s-ar putea să scoată o parte din firele de păr afectate pentru a le examina, folosind hidroxid de potasiu la microscop, pentru a detecta infecțiile fungice sau alte organisme infecțioase. Ocazional, este nevoie de o biopsie a pielii pentru a-l ajuta pe medic să confirme diagnosticul.

Cu toate că cele mai multe tipuri de foliculită nu sunt contagioase, foliculita cauzată de agenți infecțioși poate fi transmisă prin contactul cu pielea persoanei care suferă de această afecțiune, aparate de ras pe care le folosiți împreună sau prin jacuzzi sau căzi cu hidromasaj. Unele persoane sunt pur și simplu mai predispuse la dezvoltarea foliculitei, din cauza stării lor generale de sănătate, precum un sistem imunitar slab, prezența eczemelor sau existența pielii uscate. Cicatricile permanente cauzate de foliculită sunt rar întâlnite, dar pot apărea dacă zgârii punctele roșii formate sau te speli agresiv cu buretele în timpul dușului.

Cum previi foliculita?

Eforturile de prevenire a acestei afecțiuni a pielii includ o igienă corectă a pielii, evitând căzile cu hidromasaj și piscinele insalubre. De asemenea, e recomandat să nu împarți aparatul de ras cu cineva, să-i schimbi în mod regulat lamele și să menții pielea umedă și bine hidratată.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment