Cum te afectează fumatul dacă ești gravidă

Fumatul în timp ce ești gravidă va afecta sănătatea copilului înainte și după naștere. Nicotina -substanța care provoacă dependență din țigări-, monoxidul de carbon, precum și numeroase alte otrăvuri care sunt conținute de țigări ajung la fetus prin intermediul sângelui. Fumatul este, probabil, cauza numărul 1 care duce la complicații în cazul copiilor: nașteri premature, copii născuți subdezvoltat, copii care mor înainte de a se fi născut. Sarcinile ar fi mai sigure, iar bebelușii ar fi mai sănătoși, dacă femeile însărcinate ar renunța la fumat.

De ce este periculos fumatul în timpul sarcinii?
Fumul de țigară conține peste 4.000 de substanțe chimice, inclusiv unele nocive precum cianura, plumbul, dar și cel puțin 60 de compuși care cauzează cancer. Dacă ești gravidă și fumezi, trebuie să fii conștientă că acea infuzie toxică ajunge în sânge, singura sursă a copilului tău de oxigen și de substanțe nutritive. Deși nici una dintre cele 4.000 de substanțe chimice nu sunt benefice copilului tău, doi dintre compuși sunt deosebit de nocivi: nicotina și monoxidul de carbon. Aceste două toxine reprezintă cauza celor mai multe complicații din timpul sarcinilor.
Cele mai grave complicații -inclusiv nașterea unui copil mort, nașterea prematură, greutatea mică la naștere- sunt cauzate de faptul că nicotina și monoxidul de carbon lucrează împreună pentru a reduce oxigenarea fetusului. Nicotina limitează cantitatea de oxigen prin îngustarea vaselor de sânge din tot corpul, inclusiv celor din cordonul ombilical. Este ca și cum ți-ai forța copilul să respire printr-un pai îngust. Pentru a agrava lucrurile, celulele roșii din sânge care transportă oxigenul încep să transporte în schimb molecule de monoxid de carbon.

Cum-te-afectează-fumatul-dacă-ești-gravidăCum afectează fumatul copilul?
Insuficiența oxigenului poate avea efecte devastatoare asupra creșterii și dezvoltării copilului. În medie, fumatul în timpul sarcinii dublează șansele ca un copil să fie născut prematur sau cu o greutate mai mică de 2,49 de kilograme la naștere. Fumatul poate, de asemenea, să dubleze riscul nașterii unui copil mort. Fiecare țigară pe care o fumezi crește riscurile pe care le ai atunci când ești gravidă. Câteva țigări pe zi sunt mai sigure decât un pachet întreg, însă diferența nu este atât de mare precum s-ar crede. Organismul unui fumător este sensibil mai ales la primele doze de nicotină dintr-o zi și chiar doar una-două țigări vor îngusta semnificativ vasele de sânge. Astfel că, până și un obicei prost redus poate avea un efect negativ de proporții asupra sănătății copilului tău.

Efectele fumatului asupra copiilor
Greutate și mărime – în medie, dacă fumezi un pachet de țigări pe zi fiind gravidă, vei reduce greutatea copilului la naștere cu 0,45 kg. Dacă fumezi două pachete pe zi, greutatea va scădea zu 0,9 kg sau mai mult. În timp ce unele femei nu sunt deranjate de perspectiva de a naște un copil mai mic, oprirea creșterii acestuia în pântece poate avea consecințe negative care îl vor urmări toată viața.
Corp și plămâni – copiii subdezvoltați tind să aibă și corpurile subdezvoltate. Plămânii lor nu pot funcționa pe cont propriu, ceea ce duce la folosirea unui aparat de respirat primele zile sau chiar săptămâni. După ce vor respira pe cont propriu, acești copii tot vor avea probleme respiratorii, din cauza dezvoltării pulmonare întârziate. Copiii ale căror mame au fumat în timpul sarcinii sunt predispuși la astm și la un risc dublat sau chiar tripat a morții subite infantile.
Inimă – bebelușii a căror mamă a fumat în primul trimestru de sarcină sunt mai susceptibili la a avea un defect cardiac la naștere.
Funcțiile creierului – fumatul în timpul sarcinii poate avea efecte asupra creierului copilului pe tot parcursul vieții. Dacă fumezi în timp ce ești gravidă, copilul tău va fi predispus la tulburări de învățare, probleme de comportament și un IQ relativ scăzut.

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment