Cum te afectează bolile animalelor de companie

Bolile animalelor de companie pot fi periculoase pentru om, de aceea este bine să știi cum le recunoști și cum să te ferești de ele.
Bolile animalelor de companie se împart în boli majore, precum toxoplasmoza, bruceloza, leptospiroza, turbare și în boli minore, precum boala zgârieturii de pisică.

1. Toxoplasmoza: este o boală parazitară, fiind una dintre cele mai grave, la care sunt receptive toate pisicile. Infestarea se face pe care congenitală sau digestivă. Sursa de contaminare la om o reprezintă oochiștii sporulați proveniți din fecalele pisicii infectate. Simptomele principale la om sunt febra, tulburările nervoase, digestive, respiratorii și tulburări de vedere.
Toxolasmoza poate fi tratată dacă este descoperită la timă, însă în cazul gravidelor poate avea consecințe grave pentru că nu au anticorpi. Chiar dacă mama nu prezintă simptomele specifice, aceasta este predispusă avortului iminent.

2. Bruceloza: apare la câine, iar contaminarea omului se face direct, prin contactul cu animalele infectate sau indirect prin inhalare. Simptomele generale prezentate de câinii infectați sunt avorturile sau fătarea prematură.
În ceea ce privește contaminarea la om, bărbații sunt cei mai afectați, boala ducând chiar la sterilitate. Copiii sunt mai rezistenți, iar femeile pot manifesta tulburări menstruale, iar în cazul celor însărcinate poate apărea avortul. Simptomele sunt febra, transpirație abundentă, cu un miros specific, greață și constipație.

3. Leptospiroza: este o boală care poate apărea atât la câini, cât și la pisici. Simptomele animalelor bolnave sunt de ordin digestiv (fecale cu sânge), tulburări renale și icter. Omul se poate infecta prin contactul cu urina animalului.
Simptomele clinice la om sunt febra, sindromul hepatic, renal, hemoragic și meningian. Transmiterea bolii se poate preveni cu ajutorul unei vaccinări antileptospirică. Sursa obișnuită a acestei infecții sunt rozătoarele domestice.

cum-te-afecteaza-bolile-animalelor-de-companie4. Turbarea: se manifestă prin simptome nervoase foarte grave, furie, tendința de a mușca, paralizie și tulburări senzoriale, fiind o encefalită infecțioasă acută. Infecția se transmite prin mușcătura animalelor turbate sau purtătoare de acest virus. Virusul turbării se află în saliva câinelui care prezintă simptome de turbare.
Din păcate, virusul se manifestă și într-o formă tăcută, câinele fiind destul de liniștit, însă cu tulburări gastrice, paralizie a membrelor și a maxilarelor. Pentru a preveni această boală gravă, se recomandă vaccinarea animalelor la vârsta de trei luni.

5. Boala zgârieturii de pisică: se transmite șa om prin zgârieturi, înțepături, mușcături și se manifestă prin apariția de leziuni pe locul afectat. Se manifestă prin febră și inflamarea ganglionilor din acea zonă. Nu se știe încă ce provoacă această boală, însă se consideră că este provocată de un microorganism din grupul Chlamydia.
După ce pisica a zgâriat, mușcat sau înțepat omul, boala apare la aproximativ două săptămâni și se manifestă prin umflături, care provoacă mâncărimi, apoi se transform într-o veziculă. Cefaleea, anorexia, greața și durerile abdominale sunt simptomele ulterioare care apar în cazul omului infectat.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment